Usavršavanje nastavnika iz Rumunije u Kikindi

Već nekoliko godina unazad poslednjeg vikenda u oktobru održava se savetovanje nastavnika koji predaju na srpskom jeziku u Rumuniji. S ciljem da se kompetencije prosvetnih radnika razvijaju, savetovanje se odvijalo dvosmerno, prvo u Temišvaru, a potom u kikindskom Centru za stručno usavršavanje.

Nešto više o ovom projektu prekogranične saradnje rekla nam je Vera Župunski, nastavnica u Teoretskoj gimnaziji „Dositej Obradović“ iz Temišvara:

-Savetovanje se odvija u dva dela. Prvi je upiličen u Temišvaru, gde se održava simpozijum „Nastava na srpskom jeziku na evropskim koordinatama“. To je povod da se okupimo, razmenimo iskustva i pokušamo da rešimo određene probleme. Drugi deo savetovanja odvija se u Kikindi, u Centru za stručno usavršavanje kroz seminar. Srećni smo i zadovoljni što možemo da učestvujemo, jer imamo podršku Grada Kikinde i to nam je jako korisno.

Direktor Gimnazije „Dositej Obradović“ Jadran Klanica naglasio je da je ova obrazovna ustanova specifična po tome što je jedina u u Rumuniji u kojoj se odvija nastava na srpskom jeziku:

-Trenutno imamo 199 učenika. Pokriveni smo na svim nivoima. Svaka saradnja sa maticom mnogo znači za sve prosvetne radnike u Temišvaru. Mi kao škola imamo odličnu saradnju sa školama u Srbiji, a u Kikindi smo već povezni sa Gimnazijom „Dušan Vasiljev“ i OŠ „Žarko Zrenjanin“.

Saradnja se odvijala i preko IPA projekta, a o njoj je govorio školski inspektor za informatiku iz Temišvara Željko Stankov. Glavne teme seminara bile su vezane za podršku dečijem razvoju, ulogu porodice i škole i primere dobre prakse u nastavi. Ovaj skup podržala je i lokalna samouprava.