Uručene nagrade najboljima na likovnom konkursu „Zdravlje nema cenu“

Svetski dan zdravlja obeležen je 7. aprila. Tim povodom su Dom zdravlja, Zavod za javno zdravlje i Crveni krst otvorili likovni konkurs na temu „Zdravlje nema cenu“.

Deca iz vrtića „Miki“, „Pčelica“ i „Plavi čuperak“ Predškolske ustanove „Dragoljub Udicki“ kroz svet boja izrazila su mišljenje o tome šta je za njih zdravlje:

-Tročlana komisija, koju smo činili dr Branislav Hačko, Marijana Mirkov i ja, odabrala je najbolje radove. Iz svakog vrtića smo izabrali po jedan najbolji, kao i jedan koji je apsolutni pobednik. Glavna nagrada je budilnik, odnosno mali dečiji sat, koji je pripao devojčici od pet i po godina, da je podseća na ovu akciju i da joj pomogne da nauči da gleda u sat, objašnjava Olivera Vučković Popov iz Doma zdravlja Kikinda.

 

Stidljiva dobitnica prve nagrade Milica Penjin iz vrtića „Pčelica“ otkrila nam je šta je to naslikala na pobedničkom crtežu:

-Nacrtala sam bicikl i mene. Volim da vozim bicikl i lako sam to naučila. Slikaću nešto i sledeće godine. Sada sam osvojila budilnik i on će mi pomoći da lakše ustanem ujutru.

Iz svakog vrtića na konkurs je pristiglo po 10 radova. Želja je bila da se vidi koliko naši najmlađi znaju o zdravlju:

-Uglavnom je sve vezano za ishranu. Oni odmah spominju voće i povrće i to što treba da jedu, kao i bavljenje fizičkom aktivnošću. Vole da pričaju o tome kako šetaju i trče u prirodi. To su i pokazali kroz crteže, zaključuje Vučković Popov.

Cilj cele ove akcije bio je da se deca u najranijem uzrastu usmere na zdrave stilove života, od fizičke aktivnosti, preko zdrave ishrane, do boravka u prirodi. Iako najmlađi, oni su pokazali da svojim znanjem o zdravim životnim navikama mogu da posluže kao primer starijim generacijama.