Uroš Petrović, zagonetkom do smeška

Uroš Petrović čije knjige za decu i mlade pomeraju granice u savremenoj srpskoj literaturi bio je gost kikindskog Kulturnog centra. Đaci kikindskih škola imali su mogućnost da u okviru druženja sa Petrovićem osete spoj književnosti, kreativne radionice i pozorišne predstave, po čemu je on prepoznatljiv.

Uroš Petrović autor je romana fantastike, zatim romana u zagonetkama i zagonetnih priča, čest je gost na radionicama i takozvanim književnim maštaonicama. Karakterističan je po inovativnom pristupu književnosti za decu i mlade i ovoga puta je oduševio kikindske osnovce.

Kako sam autor sam kaže, način na koji on uvodi decu u svet knjige je njegov lični način, kojim se trudi da ih što više inspiriše, baš iz svojih opravdanih ubeđenja da se čitanjem razvija širina uma:

-Ja volim da radim drugima, ono što volim da  drugi rade meni. Od početka pravim književne susrete, koji su drugačiji. Ne čitam odlomke, ne sedim kritičarima, od kojih su mi mnogi i prijatelji. Zamišljam šta bi meni bilo zabavno i lepo kaad treba da dođe neko, koga bih voleo da upoznam. Tako da se trudim da to bude neka avantura uma.

Prvi roman „Aven i jazopas u Zemlji Vauka“, Uroša Petrovića, objavljena je kao autorsko izdanje 2003.  godine. Roman pripada žanru epske fantastike, u detaljno izmaštanom svetu Gondvane. Petrović je i autor ilustracija unutar knjige. Kako kaže, ta knjiga je ostavila utisak na čitalačku publiku, a dokazi te tvrdnje još uvek stižu.

Knjige ovog nadasve vrlo zanimljivog književnika, nekadašnjeg direktora MENS-e su objavljene u Italiji, Mađarskoj, Grčkoj, Severnoj Makedoniji, Rumuniji, Sloveniji i Češkoj. Dobitnik je velikog broja nagrada iz oblasti književnosti i fotografije.

Objavljivao je priče, članke, pesme, ilustracije i fotografije u većem broju letopisa, dnevnih novina, časopisa i antologija. Uroš Petrović je dobitnik Zlatne značke Kulturno-prosvetne zajednice Srbije za doprinos kulturi kao i nekoliko drugih priznanja i nagrada, između ostalih i nagrade Zmajevih dečjih igara 2011. godine za doprinos savremenom izrazu u književnosti za decu.