Urinarne infekcije učestale tokom leta

 

Urinarne infekcije su prisutne tokom cele godine, ali su leti svakako učestalije. Najčešći uzročnik je bakterija Echerihija coli. Zagađene vode su pogodne za rast i razvoj ove bakterije, tako da kupanje na kupalištima I vodama koje nisu kontrolisane može da bude uzrok nastanka urinarnih infekcija.

Echerihija coli, je bakterija koja se uglavnom javlja kod žena  i stvara urinarnu inferkciju. Iskustva pokazuju da su više od 90 % pacijenata koji pate od te vrste infekcija, žene i devojčice. Razloga zbog kojih dolazi do infekcija, kako navodi Tijana Dimitrijević, šef u apotekama Cvejić ima više:

Urinarne infekcije se obično javljaju kada bakterije, a govorimo o Esherihija coli, iz spoljašnje sredine  počinju da se razmnožavaju. Kupanje u bazenima, kupalištima i vodama koje nisu kontrolisane može da bude uzrok nastanka urinarnih infekcija. Pored toga, dugotrajno nošenje vlažnih kupaćih kostima može proizvesti nagomilavanje bakterija koje izazivaju infekcije.

Simptomi urinarne infekcije su vrlo neprijatni i često vrlo bolni, ali što je još teže, dugotrajni su i vrlo uporni, poput  učestalog i bolnog  mokrenja, male količine urina i osećaj neispražnjenosti bešike.

 

-Važno je unositi veće količine tečnosti, najbolje vode, od litar i po do dva dnevno. Preporučuje se i primena čaja uve, brusnice, rastavića, peršuna, kukuruzne svile, origana koji imaju blago antibakterijsko ili diuretično dejstvo. Postoje posebne čajne mešavine za decu i trudnice

Takođe, važno je i redovno pražnjenje mokraćne bešike u toku dana kako bi se skratilo vreme boravka bakterija u bešici i sprečilo njihovo umnožavanje. Odlaganje odlaska u toalet može dovesti do povećane koncentracije štetnih bakterija u urinu i sprečiti njihovu eliminaciju iz organizma istovremeno povećavajući šanse za infekciju. Ove infekcije predstavljaju ozbiljan zdravstveni problem i spadaju u red najučestalijih infekcija. Svaka druga žena bar jednom u svom životu ima urinarnu infekciju, a oko 10 odsto žena ima infekcije koje se više puta ponavljaju.