„Upravljanje ljutnjom“ završnica serijala „Na kafi sa psihologom“

Da odlazak psihologu ne sme i više nije nikakav bauk ili sramota pokazali su učesnici ciklusa „Na kafi sa psihologom“. Ovaj serijal počeo je da se besplatno sprovodi pre dva meseca u Centru za podršku porodici, lični razvoj i humano društvo „Poveži se“.

Sugrađanka Sanja Laković ističe da za ovo kratko vreme nije doživela ogromne životne promene, ali da se pozitivni pomaci itetkako vide:

Ja sam na početku, tek učim i sada mogu samo da uočim gde pravim greške. Naravno, ne mogu još uvek dobro i na vreme da ih ispravim, ali ću se truditi i nadam se da će to vremenom biti sve bolje i bolje.

Edukacija „Na kafi sa psihologom“ ima mnoštvo pozitivnih efekata, a posebna je po tome što se sprovodi u vidu druženja. Sve što se u Centru radi usmereno je na poboljšanje međuljudskih odnosa:

-Kako su međuljudski odnosi zastupljeni u svim oblastima života, od porodice, preko posla do susreta na ulici, onda se to svuda ogleda. Nema razlike. Mogu to biti jako bliski ljudi, porodica ili prijatelji, a mogu biti i potpuni stranci, radnici u prodavnici ili iza šaltera. Do nas je kako ćemo se ponašati u datoj situaciji koja je ispredf nas i koja nam se pruži.

Sa druge strane, Ivana Brković dolazi u Centar više od godinu dana. Osim na grupne edukacije, odlazi i na individualne razgovore sa psihologom, što je mnogo uticalo na njen život:

-Rezultati su fantastični. Počela sam sa željom da upoznam sebe i da unapredim svoje psihološke mogućnosti. Unapredila sam odnose sa svojom porodicom i sa užom i širom okolinom i ostalim ljudima.

Za Ivanu je, kao i za većinu polaznika, iskustvo rada u grupi neprocenjivo:

-Svi mi mislimo da je određena situacija samo naša i najteža. Mešutim, u grupi vidimo da imamo slične ili iste situacije i probleme i počnemo da ih gledamo iz drugog ugla. Tako se problemi i brže rešavaju, pa svima bude lakše.

Poslednje radionice u Centru nosile su naziv „Upravljanje ljutnjoj“. Iako deluje da nad ovom snažnom i impulsivnom emocijom nije moguće imati kontrolu, struka kaže drugačije:

-Možemo da je kontrolišemo, ali prvo moramo imati osnovna znanja kako da je prepoznamo i kako da savladamo taj prvi impuls, a to možemo da postignemo ako razvijamo samosvest, odnosno da opažamo šta se dešava i u našem telu i u umu. Treba da shvatimo koje misli imamo, da li one okidaju, ubrzavaju i rasplamsavaju ljutnju, a isto tako možemo pronaći korisne misli koje će ljutnju da „spuste“ i umire, kaže psiholog Tatjana Tanović.

Serijal „Na kafi sa psihologom“ završen je ovim radionicama. Ideja je da se nakon pauze napravi program o emocionalnoj inteligenciji, koji bi trajao deset meseci i koji bi uz podršku sponzora takođe bio besplatan.