Upise dece u prvi razred. Od ponedeljka roditelji mogu da kontaktiraju željenu školu

Upise dece u prvi razred. Od ponedeljka roditelji mogu da kontaktiraju željenu školu

U prvi razred osnovne škole za školsku 2021/2022. godinu upisuju se deca koja su rođena u periodu od 1. marta 2014. godine do kraja februara 2015. godine.

-Roditelji i drugi zakonski zastupnici će od ponedeljka, 18. januara 2021. godine biti u mogućnosti da stupe u kontakt sa školom u koju žele da upišu svoje dete. Zahtevi izabranoj školi se podnose lično do 15. februara 2021. Na ovaj način, škole će evidentirati zainteresovanost roditelja da upišu dete u određenu školu. Škola će omogućiti roditeljima da jednim dolaskom završe sve procedure oko upisa deteta i to bez potrebe donošenja ijednog dokumenta, kao i da obave proveru spremnosti deteta za polazak u osnovnu školu sa psihologom/pedagogom- navodi Tihomir Farkaš, predsednik Aktiva direktora osnovnih škola.

Škole će u unapređenoj elektronskoj usluzi eUpisa po službenoj dužnosti pribaviti podatke iz matične knjige rođenih, iz evidencije prebivališta i iz zdravstvenog informacionog sistema o obavljenom lekarskom pregledu. O datumu provere spremnosti deteta za polazak u osnovnu školu roditelji će biti naknadno obavešteni od izabrane škole.

Ako dete starije od sedam i po godina, zbog bolesti ili drugih opravdanih razloga nije upisano u prvi razred, može da se upiše u prvi ili odgovarajući razred na osnovu prethodne provere znanja. U selima, prijavljivanje za upis u prvi razred obavljaće se u prostorijama škole.