Upis u vojnu evidenciju počinje 18.januara

Ministasrtvo odbrane podseća da je upis u vojnu evidenciju obavezan. Upis lica rođenih 2003.godine počinje 18.januara.

Građani Republike Srbije na osnovu člana 47. Zakona o odbrani, imaju pravo i dužnost da izvršavaju vojnu, radnu i meterijalnu obavezu, da učestvuju u civilnoj zaštiti i obučavanju za odbranu. Građani mogu biti raspoređeni i na druge dužnosti od značaja za obranu, a prema odluci nadležnih organa.

Zakonom o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi propisano je da vojnu obavezu u miru, vanrednom ili ratnom stanju imaju svi građani koji se pripremaju i osposobljavanju za izvršenje vojnih dužnosti i drugih zadataka odbrane.

Stupanjem na snagu Odluke o obustavi obaveze služenja vojnog roka, svim licima starijim od 18 godina ostaje obaveza uvođenja u vojnu evidenciju i obaveza služenja u rezervnom sastavu.

Na osnovu zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi Ministartvo odbrane Republike Srbije poziva lica muškog pola rođena 2003.godine da ispune svoju zakonsku obavezu i uvedu se u vojnu evidenciju.

Obavezi uvođenja u vojnu evidenciju podležu i lica muškog pola starijih godišta, rođenih od 1991. do 2002. godine, koja iz bilo kojih razloga nisu uvedena u evidenciju vojnih obveznika.

Uvođenje u vojnu evidenciju obavlja se u centru Ministarstva obrane u Kikindi, u ulici Kralja Petra Prvog 37, od 18.01.2021. do 28.02.2021. svakog radnog dana od 9 do 15 sati.

Potrebno je poneti ličnu kartu na uvid, ili se državljanstvo Republike Srbije dokazuje Izvodom iz matične knjige rođenih ili Uverenjem o državljanstvu, a u inostrranstvu važećem putnom ispravom. Lica koja borave u inostranstvu dužna su da se, radi uvođenja u vojnu evidenciju jave najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije.

Neodazivanje opštem pozivu povlači se odgovornost u skladu sa Zakonom o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi.