Umetnost Maje Rakočević Cvijanov, u službi zdravlja zrele žene

Izložba koja se bavi problemima promena unutar ženskog tela, pod nazivom „Post ciklus“ akademske umetnice Maje Rakočević Cvijanov otvorena je za sve zainteresovane sugrađane u galerijskom prostoru Narodnog muzeja i trajaće do 14. decembra.

Izložba Maje Rakočević Cvijanov, koja je otvorena u Narodnom muzeju bavi se problemom promena unutar ženskog tela, preispitujući različite društveno konstruisane uloge žene i potrebu da se one ispune.

Kako naša sagovornica ističe, postavka je osmišljena u četri ciklusa, u kojima se na specifičan način bavi zdravim navikama žene u službi zdravlja:

-Izložba je inspirisana temom kraja reproduktivnog perioda kod žene, između 40 i 50 godina. Rađeno je u više materijala, mesing, terakota, gips, vosak. Kad uđemo u prvu prostoriju tu vidimo reproduktivne organe, karlice, jajovodi, materica i prosto sam to povezala sa elementom zemlje. U drugim prostorijama sam dala konkretne predloge i rešenje za slabosti, da li su emovcionalne, nekakve bolne tačke.  Maja Rakočević Cvijanov diplomirala je vajarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Živi u Subotici. Zaposlena je kao vajar – konzervator u Međuopštinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture Subotica i kao profesor vajanja u srednjoj Politehničkoj školi u Subotici.

Autorka je pet javnih spomenika na teritoriji Subotice. Samostalno izlaže od 2001. Učestvovala je na brojnim grupnim izložbama, radionicama i simpozijumima u zemlji i inostranstvu. Između ostalog, kako u svojoj izjavi dodaje autorka izložbe „Post ciklus“ vrećina radova, koji su izloženi nastali su tokom ovogodišnjeg kikindskog Simpozijuma Terra, Tako da je Tera veliki producent svih skulptura, zaaključuje ona.