Umetnost i pedagogija porodice Čipčić

Postavka oko tridesetak slika „Klovnovi“poznate filmske , pozorišne i televizijske glumice , Vesna Čipčić nalazi se u Galerijskom prostoru kikindskog Kulturnog centra.  Nakon otvaranja izložbe, dodeljena je i nagrada za nastavne inovacije u razrednoj nastav, koja nosi ime  velikog i rado pamćenog učitelja Dimitrije Mite Čipčića.

Kikinda je proteklog vikenda ugostila poznatu televizijsku, pozorišnu i filmsku umetnicu Vesnu Čipčić, koja je pokazala da osim glume postoji još jedna grana umetnosi u kojoj je takođe sposobna da briljira. Naime, godinama je kao motiv za stvaranje ovakvog opusa autorki lik klovna bio muza, baš zbog želje da pokaže i dokaže da su klovnovi veseli i da nisu ono što ih kroz predrasude obeležava:

-Jako važno da kažem u ovom trenutku je…znate, kada se kaže “klovn” često se misli nešto loše, negativno..u smislu, “vidi ga šta priča, klovn”! Ne, zaboravlja se da je klovn ozbiljan, vrhunski umetnik. Recimo Grok, koji je bio najveći klovn među klovnovima. On je govorio deset  jezika, bio je poliglota, svirao je 12 instrumenata, bio je počasni član Budimpeštanske akademije. Svaki put se naljutim kada čujem tako u lošem kontekstu pomenutog klovna. I zato, iz inata, moji klovnovi ne plaču, nema ni jedne suze na mojim slikama. Nažalost imam malo vremena. Za rad ovakav, za stvaranje, potrebno mi je više vremena. Ne mislim na ono, u komadu od dva tri sata. Ne, potrebno je da imam bar deset dvanaest sati pred sobom, samo mojih, isključivo mojih da mogu da se posvetim slikanju. Sve ostalo je zapravo crtkanje. Ovo kad ja sednem, pa zaboravim da jedem, da spavam, e to je nešto, to su ti divni trenuci u kojima ja uživam i koji mene preporode. Ja slikam isključivo i samo klovnove. Inače, ova zgrada je nekada bila moja škola, škola “Žarko Zrenjanin” koju sam ja  pohađala. Oduševljena sam, Nemojte me ništa pitati, Kikinda je uvek imala, ima i imaće uvek posebno  mesto u mom srcu!

Sama želja da se kroz ovakve svečane trenutke uvaži rad priznate i poznate umetnice, ali i rad i delo u ovom slučaju oca Vesne Čipčić, nekada vrlo poznatog i voljenog učitelja Dimitrija Čipčića, motivisala je i školu i grad da podrže  novopokrenutu inicijativu.

Nakon otvaranja izložbe upriličena je dodela nagrade za nastavne inovacije u razrednoj nastavi Dimitrije Mita Čipčić“, koju su inicirali  članovi Aktiva učitelja, OŠ „Vuk Karadžić“, aprevashodno učiteljica Desanka Ristić, koja je i navela da joj je rad Dimitrije Mite Čipčića vodilja i inspiracija.

Nagrada za izuzetnu inovativnost, koja će moći da se primeni u nastavi je pripala Suzani Veljković, učiteljici OŠ ”Branko Miljković” iz Niša

O tome da je pedagoški pristup, uvažavanje svih đaka podjednako, da je trud, da svaki segment nastave ostane upamćen i na pravi način objašnjen, ostali su obeležje rada učitelja Mite Čipčića, koji je uspeo da  pokrene potpuno drugačiju priču, u kojoj su đaci završili dva razreda tokom jedne nastavne godine. Nastavnica matematike, Vesna Kiurski završila je osnovnu školu sa 13 godina:

-Bili su najviše fascinirani činjenicom zbog našeg znanja što se recimo tiče matematike. Za najbolji rad smo od svog učitelja dobijali jednu malu i jednu veliku peticu. Svima nam je sve bilo zanimljivo. Na vrlo dopadljiv način su nam prolazili školski dani, gradivo prvog i drugog razreda, tako da nam se nije išlo kući. Za nas je boravak u školi prosto bila bajka.

O liku i delu Dimitrije Mite Čipčića, koji je rođen 12. maja, kada je ova nagrada i zaživela, govorili su na prvom mestu njegova ponosna ćerka Vesna Čipčić, zatim njegovi đaci, kojima je on nekada predavao, kao i predsednik žirija magistar Želimir Popov, takođe nekadašnji đak škole „Vuk Karadžić“.

Prepuni pozitivnih priča, anegdota sa puno uvažavanja i želje da pođu njegovim stopama, odali su počast učitelju Miti, koji se tokom svog četrdesetogodišnjeg rada bavio istraživanjem u oblasti nastave, štampao časopise „Reč tvoga učitelja“ i „Naša reč“, a više od dve decenije proveo radeći kao učitelj u Kikindi.