Ulaganje u zalivne sisteme

Četvorica Nakovčana udruženim snagama i finansijama, pre dve godine, podigli su zasad lešnika. Ove godine konkurisali su za sredstva na konkursu Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu i odobreno im je sufinansiranje za sistem za navodnjvanje. U sistem je uloženo 250.000 dinara, a povraćaj od Pokrajine je 50 odsto.

-Reč je o nadzemnom kap po kap sistemu. Od momenta potpisivanja ugovora sistem smo morali da montiramo u roku od 90 dana. Svedoci smo da svake godine suša uzme svoj danak, tako da smo se opredelili da ulažemo u zalivni sistem – istakao je Danilo Raca, jedan od vlasnika.

Našeg sagovornika pitali smo da li je bilo komplikovano pripremiti dokumentaciju i konkurisati za sredstva:

-Iz ličnog iskustva mogu da kažem da nije ništa strašno. Za dobijanje sredstava nije bila potrebna nikakva urgencija.

Veliku pomoć prilikom konkurisanja pružili su zaposleni u Poljoprivrednoj stručnoj službi „Kikinda“.

Na parceli od 2,5 jutra ima oko 700 sadnica lešnika.

-Imamo četiri sorte lešnika: „tonda“, „haski džin“, „istarski dugi“ i „rimski“. Do punog roda ima još pet godina. Ipak, svaka sadnica koja je posađena se i primila. Ovo je žbunasti lešnik i trebao bi, ako ne sledeće, onda 2019. godine da ima određeni rod – kaže Raca.

Dok čekaju da lešnici počnu da rađaju voćnjak je maksimalno iskorišten jer je posađen kupus čija berba uskoro počinje.

-U proredu između lešnika prve godine smo sadili mak i kupus, druge i treće samo kupus. Pošto smo ga zalivali kupus je dobar i očekujemo solidan rod.

Na voćnjaku postoje četiri sistema za navodnjvanje i naš sagovornik ističe da je ova godina pokazala da bez zalivanja neće biti ni roda.