Ulaganja u Gerontološki centar

Za godinu dana, od avgusta prošle do septembra ove godine, u Gerontološki centar u Kikindi uloženo je oko 18 miliona dinara. Osim u zgradu Novog doma u ulici Generala Drapšina uloženo je i u opremanje Starog doma u ulicio Braće Sredojev.
-U stacionarnom delu rekonstruisani su podovi, okrečeno je oko tri hilajde kvadratnih metara unutrašnjosti zgrade što nije rađeno desetak godina. Sada je mala razlika što se tiče udobnosti i uslova boravka između Starog i Novog doma. Radove u Starom domu priveli smo kraju. Konkurisali smo i za sredstva za izradu projektne dokumentacije kako bi izgradili novi objekat koji će zameniti paviljone kojima je rok upotrebe istekao i koji ne zadovoljavaju standrade – rekao je Svetislav Vukmirica, direktor Gerontološkog centra.


Nedavno je Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova podržao kikindsku socijalnu ustanovu sa 1,5 miliona dinara za poboljšanje uslova u kojima borave stari. Novac je odobren za tri projekta: opremanje letnjikovca, jedinstveni informacioni sistem zdravstvene zaštite i za radionice koje će se realizovati sa učenicima OŠ “Jovan Popović”.
-Nameštaj koji smo imali bio je star više od decenije, a nov nameštaj prilagođen je korisnicima po standardima koji se odnose na bezbednost i udobnost – istakao je Vukmirica.


Pre pola godine Gerontološki centar uveo je jedinstveni informacioni sistem socijalne zaštite korisnika, a sada je na redu sistem za zdravstvenu zaštitu.
-Svi podaci koji unesemo u ovaj sistem biće dostupni nadležnom Pokrajinskom sekretarijatu, a ide se ka tome da postane deo jedinstvenog informacionog sistema za čitavu zemlju. Među prvima smo uveli ove sisteme što će umnogome olakšati rad sa bolesnim korisnicima – kaže direktor Gerontološkog centra.
Najviše potreba je za stacionarni deo gde se nalaze nepokretni i polupokretni korisnici.
-Kapaciteti su ograničeni i nismo u mogućnosti svima da izađemo u susret tako da postoji lista čekanja. Ono što sugrađani treba da znaju jeste da je neophodno pokrenuti proceduru u Centru za socijalni rad za smeštaj u stacionarni deo jer bez te dokumentacije mi ne možemo da primamo korisnike. Kapacitet je 180 kreveta u oba doma i popunjen je više od 90 procenata – zaključio je naš sagovornik.


Gerontološki centar ima privremenu licencu za rad do 2021. godine i sve što se ulaže neophodno je radi dobijanja trajne licence. Početkom jula, nakon završenog konkursa za izbor direktora koji je raspisala Vlada Vojvodine, Vukmirica je imenovan za direktora Gerontološkog centra na mandat od četiri godine.