Udruživanje poljoprivrednika

Poljoprivrednci iz Kikinde mogli su više da saznaju o načinima udruživanja, pristupu tržištu, trendovima, potražnji i karakteristikama glavnih izvoznih proizvoda Srbije. Na seminaru u Regionalnoj privrednoj komori na temu “Jačanje kapaciteta zadruga i udružena poljoprivrednika u Republici Srbiji” bilo je reči i o izvorima finansiranja, konkurentnosti, Zakonu o organizaciji zajedničkih tržišta, zadrugama i udruženjima.

-Važno je pomoći da se u našoj zemlji što više razvija udruživanje poljoprivrednih proizvođača kako bi mogli da stiču nove vrednosti i da se objedini prodaja. – istakao je Tibor Horvat, direktor RPK.

Zadrugarstvo se organizuje po novom modelu i cilj udruživanja je da se ojačaju poljoprivredni proizvođači.

 

Osnovni cilj je uputiti poljoprivrednike kako i zašto da se udruže, kako da imaju jeftiniju nabavku, a skuplju prodaju, da im se pomogne da imaju dobar plasman robe i budu uspešniji – rekao je Goran Živkov, direktor SEEDEV i predavač na skupu.

Branislav Grizović prisustvovao je seminaru ispred kluba “100 P plus” organizacije koja već 15 godina okuplja poljoprivrednike koji žele da napreduju. On je ispričao svoja iskustva.

Finansijsku podršku predavanju koje se organizuje u čitavoj Srbiji pružila je Ruska Federacija preko programa Ujedinjenih nacija za razvoj- UNDP-a.