Udruženje žena “Novi Kozarci” proslavilo slavu

Udruženje žena “Novi Kozarci” više od decenije proslavlja slavu Petrovdan. I ove godine slava je obeležena uz rezanje slavskog kolača.Ovo je prilika da se okupe članice ovog i drugih udruženje žena iz okolnih mesta: Kikinde, Banatskog Velikog Sela, Tobe, Melenaca,Srpske Crnje.

-U udruženju se trudimo da budemo svestrane. Trudimo se da čuvamo tradiciju pa radimo velik broj ručnih radova, a čuvamo i starinska jela od zaborava. Glavni smo pokretači čuvene “Pitijade” koja se održava u našem selu. Pravimo pitu krompirušu za Ginisovu knjigu rekorda , a tako će biti i ove godine. Prošle godine pita je bila je duga oko 29, a ove godine nadamo se da ćemo umesiti pitu dužine tridesetak metara – rekla je Mirela Blagojević, predsednica Udruženja žena.

Pitijada se svake godine održava se u septembru i pripreme za ovogodišnju devetu manifestaciju već su u toku. Članice ovog udruženja pokrenule su i radionicu u kojoj mlađe uče od starijih već zaboravljen zanat, da tkaju na tari odnosno razboju.

-Zajedničkim snagama uspele smo da stavimo u funkciju stari razboj i radimo u prostoru koji nam je ustupila mesna zajednica – objasnila je naša sagovornica.

Udruženje žena “Novi Kozarci” osnovano je 1976. godine i broji četrdesetak članica.