Udruženje pčelara Kikinde unapređuje rad uz pomoć gradske uprave

U okviru programa za podršku sprovođenja poljoprivredne politike i ruralnog razvoja lokalna samouprava raspisala je konkurs kako bi pomogla udruženjima na teritoriji Grada Kikinde. Među onima koji su konkurisali i dobili sredstva je i Udruženje pčelara Kikinde koji planirani projekat već realizuje.

-Od grada smo dobili 120.000 dinara i ovih dana menjamo kompletnu vodovodnu instalaciju od ulice do novoizgrađenog objekta u dvorištu. Završili smo i kanalizacionu mrežu, ali trenutno nemamo sredstava da se priključimo na gradski vod, tako da ćemo konkurisati za sredstva na nekom od narednih konkursa.Ostalo je još da uvedemo trofaznu struju kako bismo mogli da priključimo sve mašine koje smo prethodnih godina kupili – rekao je Saša Čolak, predsednik Udruženja pčelara Kikinda.

Nova zgrada u dvorištu gradi se već nekoliko godina. Pčelarima će koristiti za sve aktivnosti.

-Grad Kikinda nam pomaže već nekoliko godina unazad da osposobimo prostor za mašine koje imamo. Svi članovi udruženja moći će da rade u ovom objektu – dodao je Čolak.

U toku je mirovanje u pčelinjacima, ali, kako objašnjava naš sagovornik, sada ima najviše aktivnosti unutar udruženja sa članovim kojih ima oko 140.Čolak ističe da je tokom prethodne i ove godine osnovano više udruženja pčelara u seoskim mesnim zajednicama. Evidentno je da se sve više mladih bavi se pčelarstvom i u gradu i na selima.