Udruženje “Banatski paor”poklonilo mini meteorološku stanicu “Savinim osnovcima”

Udruženje paora “Banatski paor“ doniralo je učenicima OŠ „Sveti Sava“ mini meteorološku stanicu. Kako su u školi rekli, zbog velikog interesovanje đaka za tu nauku, koja proučava Zemljinu atmosferu i promene u njoj, u toku je pokretanje i meteorološke sekcije.

Nakon aukcije slika, koja je organizovana na prošlogodišnjem „Balu paora“ članovi udruženja „Banatski paor“, kako je rekao predsednik udruženja Stojan Padejčev,  su rešili da dobijena sredstva usmere ka jednoj školi. Ovoga puta je to OŠ „Sveti Sava“, kojoj su donirali mini hidrometeorošku stanicu:

-Nadam se da će meteorološka stanica dobro raditi i da ćemo i mi paori imati koristi od nje,  da ćemo dobijati neke korisne izveštaje o vremenu, te  da ćemo moći da uskladimo naše radove, prema tim informacijama. Vrednost je nekih 40.000 dinara, bilo je deset slika u ponudi. To smo iskoristili i priredili ovu donaciju.

Do saradnje je došlo nakon razgovora sa profesorom geografije Miroslavom Grujićem, koji je naveo da će edukaciju i obuku đaka organizovati u okviru sekcije, koja će početi sa radom, a prema njegovoj tvrdnji povezaće se sa drugim stanicama, kako bi mogli da upoređuju svoje rezultate:

-Edukaciju ćemo da uradimo kroz sekciju, koju imamo u planu. Svi znate koliko je priča o vremenskim prilikama u poslednje vreme  aktuelna i koliko su one čudne za neke periode u godini. Priča o promeni vremena. Sada ćemo mi moći da merimo te meteorološke podatke u našoj školi. Svi ti podaci će se moći očitati i na našem sajtu, što će pomagati i našm donatorima.

U nastavnom programu đaci kroz lekcije obtađuju slične teme, pa će im i ovaj praktični način upoznavanja sa meteorologijom dobro doći.

Iz Udruženja „Banatski paor“ obećavaju da je u planu da se ovakav vid donacije nastavi. Nakon ovogodišnjeg Bala paora, koji će 8. put biti organizovano, u planu je da prikupe sredstva i obraduju učenike OŠ „Jovan Popović“ koja već godinama ima sekciju pčelara i malih poljoprivrednika, te će im donacija dobro doći