Udruženja žena pokazala jedinstvo

Kako bi se skrenula pažnja na to šta sve žene rade, da se ukaže na potencijale i stvore uslovi za saradnju i umrežavanje Zavod za ravnopravnost polova u saradnji sa Gradom Kikinda organizovali su izložbu preduzetničkih veština. Na Gradskom trgu okupilo se četrdesetak udruženja, a članice su promovisale ono čime se bave.

Sve prisutne pozdravila je zamenica gradonačelnika Bosiljka Srdić koja je istakla:

-Veliko mi je zadovoljstvo što su danas u našem gradu prisutne članice udruženja žena iz :Zrenjanina, Pančeva, Lazareva, Ečke, Elemira. Pančeva i Kikinde. Ovde se vidi da su žene pokretačka snaga našeg društva. Želja nam je da ovakve manifestacije postanu tradicionalne, da se svake godine okupljamo u što većem broju kako bi pokazali šta mogu da urade vredne ruke naših žena.

Diana Milović, direktorica Zavoda za ravnopravnost polova dodala je:

-Suština je da želimo da vidimo na čemu moramo da poradimo u narednom periodu. Na selima imamo priličan broj udruženja koja se bave tradicijom, kulinsarstvom, ručnim radovima i to treba promovisati. Zavod za ravnopravnost polova želi da ima uvid u to koliko ima udruženja, čime se bave, kako možemo da im pomognemo, kako da se udruže i postanu deo pravnog lica, da izađu na tržište, da upakuju proizvod, prodaju ga, da vode svoju firmu.

Izložbu preduzetničkih veština posetio je i pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić koji je istakao da će sekretarijat u narednom periodu raspisati konkurs za sufinansiranje projekata koji će pomoći da rad svih udruženja postane bolji. Za ovu namenu planirano je 10 miliona dinara.

-U Kikindi smo pokazali da smo uspeli u našim planovima da osnažimo žene. Tome je svedok i ova izložba Osnaživanje žena u svakom smislu je jedan od najvažnijih zadataka Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova jer je žena simbol Vojvodine, demografije i porodice. I u narednom periodu, sve do 15. oktobra kada je međunarodni dan seoskih žena, svakog vikenda ćemo šetati gradovima i selima Vojvodine kako bi pokazali naš odnos prema ženama i onome šta rade – istakao je Predrag Vuletić, pokrajinski sekretar.

Svi posetioci izložbe imali su priliku da uživaju u slanim i slatkim jelima, rukotvorinama, ručnim radovima.Izložba u Kikindi bila je prilika da se steknu nova poznanstva i da se dogovori buduća saradnja kako bi se žene osnažila i motivisale da pokrenu sopstveni biznis.