Učiteljici Desanki Ristić priznanje Asocijacije nastavnika bivše Jugoslavije

Učiteljici Desanki Ristić iz OŠ”Vuk Karadžić” je za rezultate u dosadašnjem radu, a na osnovu kriterijuma koje ispunjava i višestruke selekcije kandidata, na  trećoj Balkanskoj konferenciji uručeno priznanje, za najboljeg nastavnika bivše Jugoslavije.

Za entuzijazam, kreativnost, moć inspiracije, motivacije, uspeh, moć prilagođavanja i za inventivnost titulu najboljeg nastavnika razredne nastave, u bivšoj Jugoslaviji prema stavu Asocijacije nastavnika stare “Juge”, ponela je učiteljica iz kikindske škole Vuk Karadžić, Desanka Ristić. Kako objašnjava dobitnica vrlo značajnog priznjanja, svaka pohvala prija i predstavlja ne samo dokaz da je to što se radi valjno, već i kao podstrek da se nastavi u tom pravcu:

-Ja sam jedna učiteljica koja je otvorena ka inovacijama i za saradnju   sa kulturnim institucijama i šire. Ja sarađujem i sa bibliotekom, KC, uključujem decu u sve programe. Naša učionica je otvorenog tipa i kreće se zajedno sa nama. Ta aktivnost je prepoznata. Asocijacija je imala za sada tri preseka. Javili su se učitelji koji imaju bogatu biografiju da postanu članovi Asocijacije, a u međuvremenu smo imali popunjavanje aplikacije sa dokazima šta smo to sve radili i oni su prepoznali u meni nekog ko bi mogao da ponese ovu titulu. Naša sagovornica je u prosveti više od tri decenije, ovo joj je deveta generacija, koju izvodi.  Prvih 12 godina je radila u seoskoj školi i tamo, kako kaže naučila da se prilagodi mentalitetu sredine u kojoj radi i boravi. Nakon toga, dolaskom u OŠ „Vuk Karadžić“ pokrenula je neka druga angažovanja, u kojima je uključila svoje đake.

Kroz posao, koji je kako kaže na prvom mestu je pokreće velika ljubav ipak je vrlo bitna i odgovornost i razumevanje koje bi trebalo da bude obostrano. Ono što je evidentno to je da se od učitelja i nastavnika mnogo očekuje. A učiteljica se najčešće poštuje, imitira, najčešće  i voli. Prave uspomene iz detinjstva obično i jesu povezane baš sa prvim autoritetima pored mame i tate, a to su vaspitači i učitelji.

Asocijacija najboljih nastavnika bivše Jugoslavije je na trećoj Balkanskoj konferenciji, koja je održana početkom novembra u Beogradu, uz učešće više od 300 prosvetnih radnika iz Srbije,  Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Hrvatske, Slovenije,  uručilo priznanje Desanki Ristić i time je obavezalo da već na sledećoj konferenciji, koja će biti održana u Sarajevu, prezentuje  svoje stvaralaštvo za decu.