Učestale krađe u pčelinjacima

Slučaj krađe ramova i rojeva smo zabeležili u ataru na deonici Kikinda – Mokrin u pčelinjaku sugrađanina Svetislava Miladinova, koji  je u ovom hobiju još od devedesetih, od kada ga je otac uveo u svet pčela. Poslednjih godina je uspeo da oformi oko 25 društava. Prvi prolećni dani su ga motivisali da krene u obilazak košnica, ali nemio prizor ga je demoralisao:

-Kada sam došao na pčelinjak, primetio sam da iz nekih košnica izlaze pčele, a iz nekih ne. Kada sam podigao poklopac imao sam šta da vidim. Fale ramovi!  Onda sam krenuo od košnice do košnice…strašno! Pčele su odnešene sa maticom, leglom. To je uradio profesionalac, naš kolega pčelar, koji se razume u sve to. Ovo nije mogao da uradi neko ko to ne zna. Došao je sa opremom. Moje ramove je prebacio kod sebe i odneo.

Da su krađe sve učestalije, potvrđuje i predsednik kikindskog Udruženja pčelara, Saša Čolak. On je pre dve godine bio žrtva grupe lopova, koji su mu iz pčelinjaka odneli čak 54 košnice sa rojevima pčela:

-Ovo što se desilo kolegi to je stvarno bruka i sramota. Po meni taj neko ko se ovim bavi, on poznaje rad sa pčelama. To je bukvalno potpis pčelara. Znači, neko ko zna šta treba sad za pčelarenje, to dođe i ukrade. To ne može da uradi neko ko se ne razme u pčelarstvo.

Kradja u pčelinjacima je pojava koja je narocito ucestala u situacijama kada se pcele prevoze na pasu, gde se uglavnom prikolice sa pcelama ostavljaju potpuno nezasticene. Jedna kosnica sa nastavcima i pcelinjim drustvom vredi blizu 100 evra, ne racunajuci med koji se u tom trenutku nalazi u kosnici. Osiguravajuća društva, kako navode sagovornici nisu zainteresovana za saradnju baš iz razloga što su košnice potpuno nezaštićene. U pčelinjaku kod Miladinova naneta je šteta u iznosu od oko 800 evra. Počinilac je za sada nepoznat, a policija radi na utvrđivanju dokaza.