Učesnici 36. Internacionalnog simpozijuma „Terra“ gosti gradonačelnika Pavla Markova

Šestoro umetnika, koji na prostoru Ateljea „Terra“ stvaraju skulpture velikog formata, u okviru 36. simpozijuma „Terra“, bili su gosti gradonačelnika Pavla Markova. Prema njegovim rečima, posebno je zadovoljstvo negovati kulturne događaje, koje imaju prefiks internacionalni.

On je podsetio i da Kikinda u svom budžetu za kulturu izdvaja mnogo veću svotu novca nego drugi gradovi, a procentualno i sama država. Zbog toga je kulturna ponuda našeg grada veoma bogata, smatra gradonačelnik.

-Kultura u Kikindi jeste na jednom zavidnom nivou. Naravno, ima još prostora za napredak i poboljšanje, ali je važno opredeljenje samog grada na koji način doživljava kulturu i njen razvoj. U toku je 36. Simpozijum „Terra“. Pozvao bih sve naše sugrađane da u što većem broju obiđu simpozijum, dočekaju naše goste i da naš grad i naši sugrađani pokažu sve ono zbog čega su prepoznati.

Simpozijum „Terra“ zvanično je otvoren 7. jula. Karen Maher, koja dolazi iz Perua, zemlje poznate po keramici i grnčariji prenela nam je svoje impresije o gradu, ali i o uslovima rada:

-Iskustvo je predivno. Ljudi su veoma ljubazni i spremni da pomognu. Podršku imamo i od zaposlenih u „Terri“, koji su ujedno i naši prijatelji, tako da se ovde osećam kao kod kuće. Što se tiče posla, tek se upoznajem za materijalom i donekle je drugačiji od onoga na šta sam navikla. Za mene je posebno interesantno da pravim skulpture velikog formata i učim o svim procesima rada.

Njen kolega Davor Dukić istakao je koliko će mu ovo iskustvo značiti u budućem radu:

-Iskustvo u Kikindi dosta menja situaciju. Ceo svoj život bavim se skulpturom, a ovo menja način na koji se posmatra građenje same skulpture. Dobro je što možemo da stvaramo dela velikog formata, što će svakako uticati na dalji rad.

Internacionalni simpozijum skulptura u terakoti „Terra“ održava se po 36. put. Na njemu je do sada učestvovalo više od 260 umetnika iz svih krajeva sveta. Zbog toga, ali i mnogih drugih razloga ovaj jedinstveni događaj predstavlja pravo bogatstvo Kikinde.