Učenjem o toleranciji do boljeg društva

Tolerancija i diskriminacija, teme o kojima mnogi stariji tek treba da uče, za dvanaestogodišnjake, učenike šestih razreda su pojmovi o kojima na iznenađenje dosta znaju, pokazano je danas u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ na radionicama koje su obrađivale upravo ove teme.

– Tolerancija me asocira na poštovanje drugih osoba i na jednakost u društvu i na to da treba da poštujemo druge kad pričaju, da ih slušamo a ne da naprimer tokom časa slušamo nastavnika a ne da pričamo i da ometamo, podelio je sa nama svoje viđenje učenik Vukašin Jankelić.

Njegova drugarica iz odeljenja Lela Kiš kaže:

– Moja prva asocijacija je ravnopravnost i društvo. Na primer za diskriminaciju to me podseća na društvo a tolerancija da svako ima jednaka prava i da nema veze koje smo boje kože, koje smo rase, kojim jezikom pričamo.

Đaci su upotpunili svoja znanja o ovim pojmovima kao deo projekta koji realizuje Neprofitna organizacija „Crta“ sa ciljem stvaranja boljeg društva.

– Iznenađeni smo stepenom znanja koje učenici šestih razreda imaju o ovim pojmovima a mi pokušavano da to njihovo znanje struktuiramo. Na isti način pokušavamo da im objasnimo kako se donose odluke u državi, odnosno šta to žnači kada mi izlazimo na izbore a isto tako kako oni međusobno posmatraju jedni druge, navodi Tamara Branković iz Organizacije „Crta“.

Nakon što su đaci kikindske škole a paralelno i đaci iz Medveđe i Novog Pazara danas pohađali radionice, ostvarili su međusobni kontakt putem skajpa. Krajem februara imaće priliku i da se upoznaju u Novom Pazaru.

O tome šta žnači biti tolerantan i kako izbeći diskriminaciju već se uči u školi i na časovima građanskog vaspitanja i veronauke. Učenje kroz druženje i igru pogotovo među decom koja dolaze iz ražličitih okruženja, tradicija, verovanje je pravi način da se to znanje i savlada.