Učenje rumunskog jezika, šansa za zaposlenje

U okviru INTEREG programa prekogranične saradnje Srbije i Rumunije ‘’Mreža podrške mobilnosti radne snage u prekograničnom području” u Regionalnoj privrednoj komori organizuje se besplatno učenje rumunskog jezika za nezaposlene. Prvi polaznici uspešno su savladali osnove rumunskog jezika.

Dušica Mijin, jedna od polaznika ističe da je ovo bilo odlično iskustvo:

-Završila sam Višu tehničku školu za industrijski menadžment i u poslednjih pola godine tražim posao. Sada imam i kurs iz osnova rumunskog jezika da bih lakše mogla da komuniciram sa potencijalnim poslodavcima.Nije bilo teško, ali smatram da je moglo biti više časova. Osnove smo naučili što je najvažnije.

Gabrijela Vlajkov zahvalila se na ukazanoj šansi:

-Završila sam Hemijsko-tehnološku školu i već četiri, pet godina sam nezaposlena. Zadovoljna sam onim što smo postigli i naučili. Sertifakt će mi značit puno i možda mi i posluži u budućnosti.

Tibor Horvat, v.d. direktor RPK ističe da je upravo učenje rumunskog jezika najvažnija aktivnost u projektu, a prvi krug obuke završilo je 35 nezaposlenih:

-Mesta ima tako da pozivam sve zainteresovane da se prijave na obuku. Iako je planirano 30 polaznika spremni smo da primimo mnogo više ljudi. Pre svega, prednost imaju nezaposleni, ali mogu se prijaviti i ostali. Prijavljivanje traje do 27. februara, a časovi će početi 7. marta. Sertifakt je prednost pri zapošljavanju. Mi ne možemo nikome da garantujemo posao, ali ovo je jedna od mogućnosti da se lakše dođe do posla.

U Temišvaru će 21. marta biti organizovan sajam zapošljavanja kome će prisustvovati i 50 nezaposlenih iz Kikinde, a prednost će imati oni koji imaju sertifikat rumunskog jezika.