Učenici OŠ „Bratsvo jedinstvo“ i Tehničke škole snimili najbolje trejlere omiljene knjige

Svetski dan knjige bio je povod da se u kikindskoj biblioteci okupe mladi čitaoci, učesnici konkursa za najbolji trejler.

Cilj je bio da se pokaže kako književnost i moderna tehnologija mogu savršeno da funkcionišu, da jedno drugo ne potiskuju i da zajedno daju odlične rezultate:

-Mislim da je ovo odličan način da dete detetu preporuči knjigu. To je vršnjačka edukacija o kojoj stalno pričamo i koja je aktuelna već nekoliko godina. Shvatanje odraslih nekog romana nije isto kao i dečije shvatanje. Trejleri su veoma simpatični i pristup delima je baš neobičan, kaže direktorica Narodne biblioteke „Jovan Popović“ Radmila Perović.

U konkurenciji se našlo devet trejlera, a najbolji dolazi iz OŠ „Bratstvo jedinstvo“ iz Banatske Topole, jer je imao najveću podršku publike u vidu glasova preko „Fejsbuka“:

-Ekranizovali smo knjigu „Moj deka je bio trešnja“ Anđele Naneti. Na času srpskog jezika smo čitali odlomak. To se našem ženskom delu razreda svidelo, pa su pročitali i preporučili nama. Dopalo nam se i dogovorili smo se da ekranizujemo ovo delo, ističe Viktor Balint iz OŠ „Bratstvo jedinstvo“.

 

Prvo mesto sa učenicima iz Banatske Topole deli ekipa Tehničke škole, koja je po ocenama žirija, odnosno zaposlenih u Narodnoj biblioteci „Jovan Popović“ na jedinstven i kreativan način prikazala „Proces“ Franca Kafke:

-Privukao nas je izazov da ekranizujemo remek-delo svetske književnosti i izvanrednog pisca, čije su knjige većinom spaljene. Zbog toga nam je bilo posebno intrigantno da ekranizujemo baš ovo delo. Takođe, u pitanju je socio-psihološki roman apsurda, koji ljudi ne bi prvo uzeli da pročitaju. Time smo pokušali da privučemo širu publiku da pročitaju knjigu, objašnjava Luka Anđelov iz Tehničke škole.

Stvaranje trejlera za sve ekipe predstavljalo je, pre svega, dobru zabavu, kroz koju su mnogo naučili. Iako se čini da deca danas gotovo sve znaju o tehnologiji, preko ovog konkursa pokazalo se da im podrška odraslih mnogo znači.

-Ovde je trebalo pomoći u smislu da i profesori informatike i profesori književnosti učestvuju na neki način. Naravno, ne da urade posao umesto dece, već sugestijama koje su njima neophodne, dodaje Perović.

Uz podršku lokalnih firmi, najbolji su nagrađeni opremom koja im može biti od koristi prilikom snimanja nekih novih trejlera. Očekuje se da će naredne godine konkurencija biti veća i da će ovaj konkurs u budućnosti okupljati mlade ljude, koji na drugačiji način posmatraju pisanu reč.