Uče i voze da ne ugroze: predškolci pokazali koliko znaju o saobraćaju

Takmičenje „Učim, vozim da ne ugrozim“ već nekoliko godina organizuje se u vrtiću „Plavi čuperak“, a naši najmlađi tada prikazuju svoja znanja i veštine.

U tome im pomažu vaspitači, ali i roditelji:

-Nije mi bilo teško da naučim da vozim bicikl. Pomagali su mi mama i tata. Najvažnije je da pobedim, kaže Petra Gačka, dok njen drugar Novak Gajski dodaje:

 

-Pomagao mi je tata, a ponekad i mama. U saobraćaju su najvažniji znakovi, saobraćajac i semafor.

Manifestacija u vrtiću „Plavi čuperak“ predstavlja krunu rada kikindskih vaspitača u vezi sa saobraćajem. Mališani znanje ne pokazuju samo praktično:

-Mlađi predškolci prvo rade testove, u kojima odgovaraju na pitanju, crtaju i boje. Posle toga idu na vožnju poligonom. Deca starijeg uzrasta idu samo na poligon, gde prikazuju kako su savladali veštinu voženja bicikla, objašnjava vaspitač Zoran Francuski.

Želja organizatora je da decu predškolskog uzrasta što više upute u norme saobraćajne kulture, budući da u periodu kada kreću u školu mališani postaju samostalniji i aktivniji učesnici u saobraćaju:

-Što lakši i što brži prelazak iz sveta vrtić u svet osnovne škole nam je cilj. Tako će se lakše snaći i u saobraćaju i doći sigurno do svoje osnovne škole, dodaje Francuski.

Poligoni su lako savladani, na ponos dece, vaspitača, roditelja i baka i deka. U organizaciji manifestacije „Uči, vozim da ne ugrozim“, osim PU „Dragoljub Udicki“, uključeni su grad Kikinda, Saobraćajna policija i Auto moto savez Srbije.