U živopisnom dvorištu, slikari stvaraju za “Čigru”

Nakon višemesečne pripreme, koja je prethodila organizaciji prve slikarske kolonije, u kojoj umetnici slikaju lepše detinjstvo za Čigrine članove, kako je ustanovljeno došlo je čak više umetnika nego što je bilo u najavi.

To govori o humanoj crti baš ovih kreativnih stvaralaca, navela je predsednica “Čigre” Zagorka Novakov, u okviru svečanosti koja je organizovana sinoć, povodom otvaranja kolonije. Inače, organizacija kolonije je u okviru projektne aktivnosti, koju je čigra usmerila ka lokalnoj samoupravi, koja im je odobrila deo sredstava.

U okviru otvaranja za goste je priređen kratki omaž svega što su članovi “Čigre” do sada radili, a posebno su i kroz kretivnu priču, koju je čitala Svetlana Kalinov iskazali zahvalnost saradnicima i prijateljima.

 

 

Kolonija je radno počela od jutros, kada su umetnici zauzeli svoja mesta, sa već osmišljenom idejom, koju bi mogli da prenesu na platno. Gosti iz Sombora su pohvalili ambiciozan poduhvat “Čigre” i obećali da će uvek biti deo podrške. Poznati slikari poput Ljubice Takačev, Svetlane Petrov Rackov i Mičika Nandora,  godinama su deo većine kolonija, a kada su humanitarne akcije u pitanju tek tu sa najviše uživanja ostavljaju svoj trag u sećanju.

Najstariji među slikarima, ali i među domaćinima, poznati slikar Mičik Nandor, koji ove godine puni 87 godina, takođe je želeo da ostavi čak tri slike “Čigri”. I jedan od onih, koji je srcem potpuno u ovoj slikarskoj priči je i Miloš Živković, čija unuka je članica “Čigre”.

Slikarska kolonija “Humani slikari Čigri”, sutra se u popodnevnim satima završava. Slike nastale na koloniji biće izloženje 26.maja u Narodnom muzeju, u okviru prodajne izložbe.