U vrtiću „Miki“ radno i tokom raspusta

Iako je raspust, za mnoge mališane u našem gradu ovi dani ne razlikuju se mnogo od ostalih. Oni idu redovno u vrtić, ali je većina njih promenila radno okruženje.

Oni se tokom ovog raspusta okupljaju u vrtiću „Miki“, gde o njima brinu vaspitači i volonteri.

-Kao što znamo, za neku decu ne postoji raspust i mali odmor, jer roditelji imaju radne obaveze. Mi organizujemo vaspitno-obraznovni rad i sve protiče u najboljem redu. Režim dana tokom raspusta ne razlikuje se mnogo od uobičajenog. Aktivnosti su organizovane kao i do sad. Imaju redovne obroke, usmerene aktivnosti, slobodne igre. Zanimljivo je da u vrtić dolaze deca iz svih krajeva Kikinde i okolnih sela. Ovde se upoznaju i stiču nove drugare, kaže vaspitačica Željka Pavlović, koja inače radu u nakovačkom vrtiću „Jelenko“.

 

Prijavljeno je oko osamdesetoro dece, ali ih dolazi upola manje. Stoga je organizovano zajedničko druženje, a grupe funkcionišu uz vaspitače i saradnike. U drugačiju sredinu dolazi i većina dežurnih vaspitača. Ipak, to nije nikakva prepreka za kvalitetan rad.

-Funkcionišemo normalno, kao i kad radimo redovno. Od 6 sati primamo decu, koja su tu najkasnije do 17 sati. Tokom raspusta sa decom radi dvoje vaspitača, kojima pomažu volonteri. Međutim, ako se pojavi više dece, organizovani smo tako da svaki vaspitač ima svoju grupu. Budući da tokom raspusta u vrtiću zajedno borave deca različitog uzrasta, vaspitačima je poseban izazov da pronađu aktivnosti koje će jednako biti zanimljiva i najmlađima i predškolcima, naglašava vaspitačica u vrtiću „Miki“ Stanislava Vujčić.

Ovo je ujedno i dobra škola za mlade vaspitače, koji uglavnom dežuraju tokom raspusta. Ipak, najvažnije je da da ovakav način deca stiču dragoceno iskustvo i upoznaju nove drugare, a priče sa raspusta postaju bogatije.