U Vojvodini jedan zaraženi za poslednja 24 sata

U Republici Srbiji je do 15 časova 21. maja 2020. godine registrovano ukupno 10.919 potvrđenih slučajeva COVID 19. Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 6.918 osoba od kojih je 86 pozitivno, objavljeno je na sajtu Covid19.rs. Hospitalizovane su 743 osobe, dok je na respiratoru trenutno 12 pacijenata. Izlečeno je 5.370 obolelih pacijenata. U poslednja 24 časa preminule su 2 osobe. Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 237. Za poslednji presek, procenat pozitivnih u odnosu na broj testiranih na koronavirus je 1,24 odsto.

Ono što je obeležilo dan za nama kada je u pitanju epidemija infekcijom Covid 19 je to što je u Nišu u kompaniji „NeoMedica“ proizveden prvi srpski test na novi koronavirus a masovna proizvodnja domaćih testova trebalo bi da počne od petka kada se očekuje dozvola Agencije za lekove i medicinska sredstva. U ovom momentu je kapacitet proizvodnje 1.500 testova dnevno u jednoj smeni, a ukoliko bude potrebno, uvešće se i druga smena u fabrici. Od zdravstvenog sistema i RFZO-a zavisi koliko će testova biti plasirano u našoj zemlji a koliko će otići van granica Srbije .

Novina je i to da se sutra prekida izolacija svima koji su dosad ušli u Srbiju, a koja im je određena u trajanju od 14 dana jer tada nisu imali PCR test.

Prilikom današnjeg obilaska radova na rekonstrukciji Klinike za interne bolesti Kliničkog centra Vojvodine, premijerka Ana Brnabić izjavila je da je u Vojvodini jedan zaraženi u prethodna 24 sata.

Od 400 testiranih u prethodna 24 sata u Vojvodini, pozitivna je samo jedna osoba.

Postoji žarište u južnom Banatu, gde, kako je rečeno, ima još malo problema.

Premijerka se osvrnula na jug Srbije i rekla da postoje problemi i mala žarišta. Kada je reč o Beogradu, situacija je stabilna. Brnabićeva je navela da je u glavnom gradu zaraženost jedan do dva odsto.