U turističkim agencijama bogata ponuda, ali slaba potražnja novogodišnjih aranžmana

Dok lokalni ugostitelji spremaju svoje objekte za takozvanu „najluđu noć“, u turističkim agencijama u toku je prodaja novogodišnjih aranžmana. Najpovoljniji aranžman u Turist birou je ponuda dočeka Nove godine u Beču, gde za dva noćenja sa doručkom i prevoz treba izdvojiti 69 evra po osobi.

Ponuda je veoma bogata, a naši sugrađani se najčešće odlučuju da Novu godinu dočekaju u nekoj od evropskih metropola, izjavila je Branka Adamović iz Turist biroa.

U agenciji Banat turs ističu veoma povoljne praznične ponude. Za doček Nove godine u susednom Temišvaru treba izdvojiti 1500 dinara. Ponuđene su i nove destinacije:

Veoma nam lepo ide prodaja aranžmana za Sloveniju, odnosno za doček Nove godine na Bledu, istakla je vlasnica agencije Banat turs Snežana Markov.

U agenciji Zora putovanja najtraženija su putovanja u evropske prestonice, poput Beča, Praga, Budimpešte, Rima, a raspon cena zavisi od dužine boravka. Najpovoljniji je doček u Budimpešti, koji košta 60 evra, a najskuplji u Beču, čija je cena 200 evra.

Iako se može čuti da je prodaja novogodišnjih aranžmana u rangu sa prošlogodišnjom, postoje i drugačija mišljenja.

-Mislim da je prodaja novogodišnjih aranžmana, kao i prošle godine, u opadanju. Razlog tome su loša finansijska situacija, ali i strah od nemilih dešavanja koja su zadesila Evropu poslednjih godina, naglasila je Jelena Berbakov iz agencije Zora putovanja.

Prema rečima naših sagovornica, za novogodišnje aranžmane najčešće se odlučuju naši mladi sugrađani, ali i ljudi srednjih godina. Iako postoji bogata ponuda za doček Nove godine u našoj zemlji, odnosno u banjama i na planinama Srbije, potražnja se slabija. Paradoksalno, aranžmani za domaće destinacije neretko koštaju više nego boravak u nekoj od evropskih metropola. Stoga ne čudi da se naši sugrađani, koji mogu sebi da priušte, odlučuju da praznične dane provedu van granica Srbije.