U “Tozi Markoviću” počela sa radom nova linija za proizvodnju crepa

Nakon što je prošle godine u fabrici “Toza Marković” investirano 450.000 evra u kupovinu dva digitalna štampača za proizvodnju pločica, nedavno je sa radom počela i nova reparirana linija za proizvodnju crepa. Gradonačelnik Pavle Markov istakao je da je lokalna samouprava veoma zainteresovana za sudbinu fabrike jer se nalazi u pripremama za svojinsku transformaciju.

2018-06-04-12h43m17s16.png”>

-Pokrenuli smo proces izabvaljenja “Toze Markovića” jer je fabrika pre nekoliko godina bila pred zatvaranjem. Situacija ni danas nije sjajna jer je u ovo preduzeće devastirano dugi niz godina. Sadašnje rukovodstvo i svi radnici imaju težak zadatak da fabriku pripreme kako bi u budućnosti uspeli da nađu partnera koji je spreman da uloži novac i samim tim pomogne da ova firma ponovo stane na svoje noge. Za nas je važno kada se sredstva ulažu u nove investicije i osavremenjavanje proizvodnje. Ulaganje u proizvodnju je ulaganje u budućnost – istakao je Pavle Markov.

Kapacitet nove linije je dva miliona crepa mesečno , a sva proizvodnja u naredna tri meseca je prodata. Novi model se izvozi u Bugarsku, Rumuniju, Bosnu i Hercegovinu, a ima ga i na domaćem tržištu.

-Posle 16 godina naša fabrika na tržištu se pojavila sa dva nova modela crepa “klasik” i “Velikom Kikindom “ u većem formatu. U liniju je uloženo oko dva miliona evra, a sve je urađeno uz dogovor sa većinskim vlasnikom “Srbijagasom” i sa bankama poveriocima. Nova proizvodnja je odgovor na zahteve tržišta. Imamo velika očekivanja od novog proizvoda – rekao je Vladimir Ilić, direktor “Toze Markovića”.

Ivan Đoković, pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dodao je da je nova linija konkurentna stranim proizvođačima crepa.

-Modernija proizvodnja omogućiće da se sa manje sredstava dobije kvalitetniji crep. Ujedno ekonomska politika u Srbiji mora da bude zasnovana na domaćim proizvodnim sirovinama, resursima, tehnologiji i domaćoj radnoj snagi – rekao je Đoković.

Fabrika radi nesmetano, a u toku su pregovori poverioca, “Srbijagasa” i Vlade Srbije o vraćanju duga.

-Mislim da smo na dobrom putu jer smo u 2017. godinu poslovali uspešno. Pokazali smo da možemo da radimo i ispunjavamo sve obaveze koje fabrika ima, kao i deo nasleđenih obaveza. Ne možemo da ispunimo sve obaveze predviđene planom reorganizacije pa je zato neophodan nov dgovor između “Srbijagasa” i banaka – pojasnio je Ilić.

Planom fabrike u ovoj godini predviđena je proizvodnja i prodaja 32 miliona komada crepa i dva miliona i 100 hiljada kvadrata pločica.