U toku uništavanja ambrozije, u večernjim satima novi tretman komaraca

Na tridesetak detektovanih lokacija u gradu i selima u toku je mehaničko uništavanje ambrozije. Miroslava Krnić, sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj ističe da će ovaj posao trajati do sredine septembra.

Ove godine kosidba će obuhvatiti  više lokacija u odnosu na raniji period. Planirano je mehaničko uništavanja oko 500.000 metara kvadratnih. Obavezu da uništavaju ambroziju imaju svi: vlasnici, korisnici kuća i bašta pravna lica, preduzetnici, poljoprivrednici, staraoci i upravljači javnih puteva i vodotokova, kao i fizička lica – dodala je Miroslava Krnići

Stanje aeropolena može se pratiti na sajtu grada Kikinde i na stranici Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine. Svakodnevno praćenje omogućava stanica koja se nalazi na krovu Opšte bolnice.

-Ambrozija mora da se uništava na nivou čitave Vojvodine odnosno regiona. I dalje ćemo pratiti , detektovati i  kositi ovu alergenu biljku – kazala je naša sagovornica.

Ambrozija je jednogodišnja korovska biljka koja niče početkom aprila. Od početka jula do kasnih mrazeva proizvodi polen. Naraste do jednog metra, a izgleda i podseća na žbun.

Pored ambrozije za večeras, 11. avgust, najavljen je novi tretman komaraca. Tretiraće se odrasle forme komaraca hemijskim tretmanom

Komarci se tretiraju na osnovu monitoringa larvicidnih i odraslih formi komaraca. Brojnost komaraca određuje vrstu tretmana, a monitoring obavlja Poljoprivredni fakultet. Osim tretmana koje obavlja grad uporedo se tretman obavlja i od strane Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine  zadužen za uništavanja pored vodenih površina na teritoriji Vojvodine – precizirala je Miroslava Krnić.

Sutra (12. avgust) u ranim jutarnjim satima tretiraće se gradski trg i zone koje neće biti obuhvaćene večerašnjim uništavanjem. Do kraja leta planirana su još dva tretmana komaraca.