U toku je upis u Osnovnu baletsku školu

U toku je upis u pripremno odeljenje i prvi razred Osnovne baletske škole za decu uzrasta od drugog do četvrtog razreda osnovne škole. Prijemni ispiti za pripremni i prvi razred počeo je 15. maja i trajaće do 15 juna 2019.

Prilikom upisa u baletsku školu obavlja se provera muzikalnosti, fizičke sposobnosti i tancovalnosti deteta. Osnovna baletska škola traje 4 godine. Kako je objasnila nastavnica baleta Ana Bujić, balet razvija osećaj za lepo, gracioznost, gipkost, koordinaciju pokreta kao i muzikalnost i osećaj za ritam.

Prvo istureno odeljenje novosadske  Osnovne baletske škole otvoreno je u Kikindi 1994. godine, a do sada je ispratilo veliki broj učenika od kojih su neki nastavili i srednjoškolsko baletsko obrazovanje.

U baletskoj školi polaznici uče i solfeđo, predmet koji je sastavni deo muzičkog obrazovanja.  Nastavnica solfeđa, u Osnovnoj baletskoj školi je Danica Mandić, koja je i korepetitor. Kako je objasnila, korepeticija je specifičan vid bavljenja muzikom, a korepetitor prati drugu osobu, pri pevanju, ili igri:

-Muzika uz koju deca plešu u baletskoj školi je veoma raznovrsna po karakrteru. U skladu sa tim karakterom su osmišljeni i  elementi koje oni ovde savlađuju. Muzika koju ja sviram, mora da prati te elemente. Deca uče da slušaju muziku, uz koju bi trebalo da igraju.

Tokom cele školske godine, bez ograničenog upisnog roka, takođe u Kulturnom centru, upisuju se deca mlađeg uzrasta, od 4 godine do drugog razreda osnovne škole.

Opširniju priču o baletskoj školi u Kikindi pogledajte u emisiji „Rubinizmi“ koja je na programu petkom u 21 sat.