U toku je prepakivanje rojeva u pčelinjacima

Na pčelinjacima porodice Čolak u toku su radovi na prepakivanju rojeva u nove košnice i priprema za preseljenje u atar, gde će pčelama biti omogućena sveža suncokretova paša.

Mladi, ovogodišnji rojevi pčela, od kojih će pčelari ove jeseni imati mogućnost za vrcanje svežeg meda, u junu su spremni za prepakivanje u nove košnice. To su radovi koje obavlja porodica Čolak u svom pčelinjaku. Kako nam je naveo dugogodišnji pčelar, koji na svom posedu broji više stotina rojeva u planu mu je da pčele preseli na drugu pašu.

Pčalinjak zahteva dosta rada i odricanja. Svakodnevni odlazak i brigu oko rojeva, dobru potkrepljenost informacijama, znanje kada je podmlađivanje rojeva u pitanju, ali na prvom mestu i razumevanje od strane ukućana. Kako naš saagovornik objašnjava, ipak iz godine u godinu i on posustaje.

Počeci, u druženju sa pčelama, inače predsednika Udruženja pčelara Kikinde bili su pre trideset godina, kada je uz majku Milju krenuo da radi na prvih pet košnica. Kako Čolak dalje objašnjava, uz rad i samopregor, zatim uz usvajanja saveta starijih kolega, samoedukaciju uspeo je da sa pet dođe do 350 košnica i da od vrcanja meda i prodaje rojeva može  porodica  relativno  dobro da živi, ali to ne znači da je pčelinjak jedini izvor prihoda, što mladi u startu očekuju, kada počnu da se bave pčelarstvom.