U toku je Dečji naučni kamp. Osnovci istražuju na temu “Voda”

U okviru Dečijeg naučnog kampa, koji se organizuje u saradnji Centra za stručno usavršavanje i Centra za promociju nauke iz Beograda, učenici sedmih i osmih razreda osnovnih škola na zanimljiv i edukativan način obrađuju aktuelnu temu „Istražujemo vodu“.

Njih 25 iz gradskih i seoskih škola rado je prihvatilo izazov, kako bi kroz radionice kreirali nove četiri instalacije na temu voda, istakla je Jelena Joksimović, koja se bavi procesima učenja i obrazovanjem dece, a u okviru Centra za promociju nauke i programskim aktivnostima i realizacijom manifestacije Dečiji naučni kamp na teritoriji naše zemlje:

-Voda je u Kikindi veoma aktuelna i zanimljiva tema, zato što  može da se sagledava iz ugla koji je vezan za ljude, za život, ali i iz potpuno fizičkog aspekta. Sve to su teme, koje smo hteli da pokrenemo  i da razgovaramo sa decom. Imamo grupu, koja broji oko 25 dece. Neki su već pokazali veliko interesovanje, ali i znanje, kada je ova tema u pitanju. Svaka grupa ima po jednu demostratorku, koja radi sa njima na tu temu. Oni su mali timovi, inženjerski timovi.

Cilj ovakvog pristupa obradi naučnih tema je stvaranje mejker kulture, gde deca promišljaju, rešavaju probleme, ali i razmišljaju o dizajnu instalacija koje će sama napraviti tokom kampa. U ovom mejker konceptu sve je bazirano na procesu, a ne na ishodu.

Četiri ekipe, kao istraživački timovi vođeni naučnim demonstratorima će se u naredna četiri dana baviti „Vodom“ kao naslovnom temom. Maksimalan broj za učešće đaka, u okviru kampa je bio 25, da je postojala mogućnost tvrdi direktor CSU Dejan Karanović, prijavilo bi se daleko više učenika zainteresovanih za ovakvu vrstu naučne edukacije. Mali naučnici, pokazali su visok stepen znanja, kako tvrde predavači a ljubav prema istraživanju i još boljoj informisanosti opredelilaa ih je da budu deo kampa.

Nakon četvorodnevnog istraživanja u subotu će biti organizovana prezentacija rekapitulacije rezultata prethodnih dana. Osim Kikinde Dečji naučni kamp,kao deo projekta Sistem 2020, je realizovan u Šapcu, a u planu je da se realizuje u još osam gradova.