U toku je berba jabuka u voćnjacima

U toku je berba jabuka u voćnjacima. Kako smo mogli da saznamo od proizvođača te vrste voća, Janoša Kovača, peskovit teren, gde se prostiru njegovi voćnjaci, uz sušno leto dali su prosečan rod. Jabuke se ubrajaju u retke plodove kod kojih treba praviti razliku između zrelosti za berbu i zrelosti tj. punoće ukusa.

Pravo vreme za berbu je kada pokožica, u zavisnosti od sorte, promeni boju npr. od zelene u žutu ili crvenu. U voćnjacima kod uzgajivača Janoša Kovača, u Malim Pijacama u toku je berba.

 

Kako navodi ovaj vredni voćar, koji plodove svog voćnjaka plasira na kikindskoj pijaci skoro dve decenije i koji kaže da Kikinđane posebno poštuje i ceni, peskovito tle, kakvo je zastupljeno na njegovoj plantaži ima velike prednosti…

 

-Sretni smo što nismo imali leda na našim plantažama. Možemo reći da je godina zadovoljavajuća. Suša je ostavila trag na mestima gde struktura zemljišta nije bila dobra. Nismo koristili veštačko đubrivo, a nismo ni navodnjavali. Pesak koji je dosta duboko obrađen je razlog što su jabuke dobro rodile. Jedna trećina jabuka je obrana, a biće berbe sve do kraja oktobra. Plodovi su zreli, obojenost je savršena. Zadovoljni smo…

Od jabuka, koje padaju kraj stabla, one prezrele i koje su dobrog kvaliteta, ali su zbog težine otpale sa grana, koriste se za obradu i pravljenje poznatog soka, koji u sebi nema veštačkih šećera, ni konzervansa.

 

Nakon tog procesa, sok se pakuje u biorazgradive   kese  i konačno u kutije, od pet litara. Sok je sto posto prirodan, bez veštačkih dodataka i bez vode. Sokmože, u dobrim uslovima da stoji i skoro deset meseci. Više o ovoj temi pogledajte u emisiji Plodovi ravnice, koja je na  programu naše televizije u nedelju u 15 sati.