U susret 38. simpozijumu u terakoti

Internacionalni simpozijum skulpture u terakoti jedan je od najznačajnijih događaja na kulturnoj mapi Srbije. Već 38. godina od prvog do poslednjeg dana jula umetnici iz čitavog sveta stvaraju monumentalne skulpture u jedinstvenom ambijentu ateljea „Terra“.

-Lepa novina u odnosu na ranije godine je to što ćemo ove godine imati više učesnika na simpozijumu. Ugostićemo sedam umetnika. Po prvi put imaćemo goste iz Južne Afrike, Jermenije i Singapura – istakao je Slobodan Kojić, direktor CLPU „Tera“.

Iz Austrije dolazi Rozmari Lukaser, iz Južne Afrike Muzi Gigaba iz Jermenije Arman Hambardžumijan i iz Singapura Delija Prvački. Troje umetnika dolazi iz Srbije Velimir Vukićević, Maja Rakočević – Cvijanov i Milan Ramaji.

-Od početka insistiramo da smo mi simpozijum skulpture u terakoti. Prvi smo se pojavili na skulptorskoj sceni i mnogi su poistovećivali terakotu i keramiku. Zato smo pozivali samo keramičare koji skulptorski misle, tako da su ove godine dva predstavnika iz Srbije vrsni keramičari – rekao je Kojić.

U okviru simpozijuma, 19. i 20. jula, sedmu godinu zaredom biće održan muzički program “Terra viva art fest” .

-Prvog dana nastupaju kantautorka Jelena Patošević, Katarina Pejak Trio, dok će kikindska grupa „Drvo truo“ promovisati svoj album. Drugog dana je na programu beogradska grupa „Auf Widerzen“, kikindski bend „Hula Hop“, DJ Muzi i DJ Gigatron – rekao je Aleksandar Lipovan, organizacioni sekretar.

Otvaranje simpozijma zakazano je za 5. jul u 19 sati.Kao i godinama unazad novi saziv najaviće otvaranje izložbe skulptura nastalih prošle godine koje će biti izložene na Gradskom trgu ispred Galerije „Terra“.