U Sajanu otvoren novi edukativni centar

U prisustvu gostiju iz Nemačke, Mađarske i Rumunije u Sajanu je otvoren novi edukativni centar. Centar je ustanovljen uz podršku Kolping organizacije iz Švajcarske , a finansijski ga je pomoglo nemačko Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj, rekla je Melinda Tomić, direktorka Kolping društva Srbije.

-Ideja za edukativni centar nastala je pre četiri godine. Cilj centra je da okupi ne samo žitelje Sajana nego i okolnih mesta i ponudi im kvalitetnu i adekvatnu edukaciju. Poseban fokus biće na unaređenju života žena u ruralnim sredinama za koje će se organizovati različite obuke. Naši donatori videli su potencijal i shvatili da osnaživanje žena u ruralnim sredinama veoma važno za razvoj zajednice i demokratije – istakla je Melinda Tomić.

Kolping društvo Srbije je međunarodna humanitarna organizacija sa sedištem u Novom Sadu, a veze sa Sajanom su dugogodišnje , podsetio je Šandor Talpai, pomoćnik gradonačelnika.

-Od izuzetne važnosti je što je na teritoriji našeg grada otvoren edukativni centar. U njemu će se održavati veliki broj obuka od onih vezanih za demokratiju do onih koje se odnose na razne zanate. Centar će doprineti razvoju ženskog preduzetništva – rekao je Talpai.

Prvi centar Kolping društva u Srbiji osnovan je 2001. godine u Sajanu. Predsednik MZ Sajan Zoltan Tot napominje da je otpočetka rada postojala vizija za osnivanje edukativnog centra.

-Kolping društvo Srbije prisutno je u društvenom životu mesne zajednice. Na njih možemo da računamo prilikom organizovanja manifestacija, ali i lokalno stanovništvo ima mogućnost da se konstantno usavršava, da steknu nova iskustva, znanja i kompetencije – pojsanio je Tot.

U novi edukativni centar uloženo je 75.000 evra.