U Ruskom Selu obeleženi Velikogospojinski dani

Rusko Selo proteklog vikenda obeležilo je Dan sela i crkveni praznik Velikugospojinu. Svečanost je počela liturgijom u hramu Uspenija Presvete Bogorotice i rezanjem slavkog kolača. Potom je osveštana bista Soluncu autora Dušana Belovića, ispred hrama. Ovaj spomenik nije posvećen samo jednom čoveku, nego svima onima koji su svoje živote dali za otadžbinu.

-Generali su važni, ali vojnici dobijaju bitke. Ovi „mali“ ljudi nisu dozvolili da budu porobljeni, jer su prkosili samoj smrti – rekao je sveštenik Slobodan Divljakov.

rusko selo

Pomen Čarnojevićima održan je kod grobnice ove porodice. Potomci znamenitog srpskog patrijarha Arsenija III Čarnojevića obeležili su istoriju Ruskog Sela, a njihova grobnica sagrađena je 1840. godine. Obnovljena je pre sedam godina, ali je i dalje u lošem stanju. Predsednik MZ Rusko Selo Imre Kabok ovim povodom izjavio je:

-Popravka grobnice ne može se raditi u etapama, a ona iziskuje sredstva koja mi trenutno nemamo. Svečanostima u Ruskom Selu su, izuzev predstavnika lokalne samouprave, prisustvovali gosti iz Rumunije, odnosno delegacija Saveza Srba iz Stare Moldave. U okviru proslave promovisana je knjiga istoričara Milana Micića, a u večernjim satima održan je Velikogospojinski sabor, na kojem su nastupala kulturno-umetnička društva iz Ruskog Sela, Novog Sada i Rumunije.