U prihvatilištu godišnje zbrinu oko 500 pasa lutalica

Prihvatilište za pse i mačke lutalice radio u okviru službe Zoohigijena JP “Kikinda” i u nadležnom Ministarstvu poljoprivrede registrovano je za prihvatanje nezbrinutih pasa i mačaka sa javnih površina. Ova služba proširena je od svog osnivanja.

-Postali smo služba koja radi u okrugu tako da prihvatamo pse iz okolnih opština. To je važno jer smo time predupredili epizetiološku celinu kod stvaranja zaraznih i parazitarnih bolesti kod pasa. Tu prvenstveno mislim na besnilo – istakao je Veselin Veselinov iz službe Zoohigijena JP “Kikinda”.

Usluge prihvata nezbrinutih pasa kikindska služba pruža u svih pet opština Severnobanatskog upravnog okruga. U Zoohigijeni je osmoro zaposlenih koji mahom rade na terenu.

-Po dolasku u prihvatilište svaki pas prolazi trijažni deo. Veterinar ih pregleda kako bi ustanovio u kakvom je zdravstvenom stanju. Nakon toga smešta se u boks gde ima svakodnevnu negu – objašnjava Veslinov.

U 2016. godini u Kikindi je bilo oko 500 nezbrinutih pasa i mačaka koje sugrađani mogu da zbrinu.

-Često imamo lepih i rasnih pasa, koji su naviknuti na čoveka. Oni ne predstavljaju opasnost za potencijalnog novog vlasnika. Apelujem na sve građane koji žele i mogu da dođu do nas da vide koje pse imamo u prihvatilištu – rekao je naš sagovornik.

Zaposleni u Zoohigijeni izlaze na teren i na poziv građana. U okviru ove službe postoji i hladnjača za prikupljanje animalnog otpada, sporednih proizvoda životinjskog porekla i celih leševa. Prošle godine uklonjeno je više od 200 tona životinjskih leševa na teritoriji Severnobanatskog okruga. Osim pomenutog u sklopu Zoohigijene radi i stočna pijaca.