U ponoć doček 2020. po julijanskom kalendaru

Srpska, Ruska, Gruzijska pravoslavna crkva, Sveta Gora i Jerusalimska patrijaršija, koje poštuju julijanski kalendar, u ponoć će dočekati Novu godinu.

Ukoliko su postojale neke novogodišnje odluke koje je trebalo da počnu da se sprovode u 2020. godini, a nešto baš i ne idu, ne treba brinuti! Naime, Nova 2020. godina još nije ni počela! Bar ne po julijanskom kalendaru.

Julijanska Nova godina, najčešće kod Srba: Srpska Nova godina, a kod ostalih Stara Nova godina ili Pravoslavna Nova godina je praznik koji se slavi 14. januara po Gregorijanskom kalendaru svake godine. Tog datuma je 1. januar po Julijanskom kalendaru. Iako nije zvanična Nova godina, ona se rado slavi u balkanskim zemljama kao što su Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina (Republika Srpska), Makedonija, pravoslavni delovi Hrvatske…Takoje u Rusiji, Belorusiji, Ukrajini, Jermeniji, Moldaviji, Gruziji..

.Zanimljivo je i to da tradicija obeležavanja Julijanske Nove godine postoji i u nekim nemačkim kantonima u Švajcarskoj, kao i u nekim delovima Galske zajednice u Škotskoj. Prema narodnim običajima uoči Nove godine sprema se svečana večera, gde ukućani sa gostima, prijateljima i srodnicima uz veselje i pesmu čekaju ponoć. Tačno u ponoć, svi se ljube i jedni drugima čestitaju dolazak Nove godine sa željama za dug život, dobro zdravlje i uspeh u poslu. Pored Nove godine, koja je poznata i pod nazivom. Mali Božić, 14. januara obeležava se Sveti Vasilije Veliki, kada domaćice mese novogodišnju česnicu u narodu poznatu kao” Vasilica”