U OŠ „Jovan Popović“ je prvi put obeležen Međunarodni Dan broja Pi

Svakog 14. marta širom sveta se organizuje obeležavanje Dana broja PI, ili Ludolfovog broja, koji označava odnos obima kruga i njegovog prečnika i koji ima beskonačno mnogo decimala. Naučnici su do sada izračunali nekoliko triliona decimala toga broja, a Jovini osnovci su sa svojim nastavnicima i učiteljima kroz radionice i muziku pokušali da objasne šta znači broj Pi. Kada je umetnički deo predstavljanja broja Pi , koji je trideseti put obeležen u svetu, učenici su mogli da poslušaju kako zvuči broj Pi i da pokušaju sami da ga odsviraju, dok su mali matematičari imali i tu mogućnost da među ciframa broja Pi, redom počevši od nekog mesta, nađu bilo koji konačan niz, kao što je datum rođenja ili  matični broj.  Organizatori su se pobrinuli i da na poseban način približe učenicima lik i delo Alberta Anštajna, koji je rođen 14. marta 1879. godine u Ulmu, u Nemačkoj, a  bio teorijski fizičar i jedan od najvećih umova i najznačajnijih ličnosti u istoriji sveta.

Praksa u školama je da đaci uče bar deset decimala ovog broja. Vekovima su matematičari pokušavali da do poslednje decimale, izračunaju broj π, ali je ustanovljeno da je taj broj nemoguće tačno izračunati i to ne zbog nemogućnosti današnjih računara već zbog posebne osobine ovog broja, kog svako drugačije tumači, kao i njegovu ulogu

Broj π danas se izračunava uz pomoć računara.To je iracionalan broj i njegova vrednost iznosi približno 3,14. Gotovo svake godine pojave se novi rekordi u broju izračunatih decimala. Trenutno rekord drži osoba koja je želela da ostane anonimna, a njen računar izračunao je preko 13 triliona decimala i za to mu je bilo potrebno 208 dana!