U opsežnoj akciji MUP-a uhapšeni i Kikinđani

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, u opsežnoj akciji sprovednoj u više gradova Srbije usmerenoj na sprečavanju i suzbijanju finansijskog kriminala i korupcije, posebno vezano za zloupotrebe u državnim organima, u saradnji sa nadležnim tužilaštvima i poreskom policijom uhapsili su 53 osobe i podneli krivične prijave u redovnom postupku protiv 25 lica među kojima su Kikinđani i stanovnica Ade.

Akcija je sprovedena u Beogradu, Pančevu, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Somboru, Kikindi, Zrenjaninu, Jagodini, Kragujevcu, Zaječaru, Nišu, Leskovcu i Pirotu, a osumnjičeni se terete da su, od 2005. godine do danas, izvršili više krivičnih dela kojima su budžetima Republike Srbije, autonomne pokrajine Vojvodine, lokalnih samouprava u Jagodini i Lebanu i drugim privrednim subjektima i fizičkim licima naneli štetu od 1.038.134.358,07 dinara, odnosno oko 10 miliona evra.Uhapšeni se sumnjiče da su počinili krivična dela pranje novca, poreska utaja, zloupotreba položaja odgovornog lica, zloupotreba ovlašćenja u privredi, zloupotreba službenog položaja, pronevera, prevara, trgovina uticajem, primanje mita i falsifikovanje službene isprave.


Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Zrenjaninu, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u tom gradu, uhapsili su sedam osumnjičenih za malverzacije prilikom realizacije projekta sanacija i proširenje puta u opštini Žitište na relaciji Banatski dvor – Torda u periodu od 2010. do 2012. godine.
Zbog sumnje da su počinili krivična dela zloupotreba službenog položaja i zloupotreba položaja odgovornog lica uhapšeni su bivše odgovorno lice JKP ”Razvoj” Žitište 47-godišnji D.K., bivše odgovorno lice JKP ”Put” iz Novog Sada 58-godišnji D.V. , bivše odgovorno lice JKP ”Put” iz Novog Sada 47-godišnji P.R. , odgovorno lice ”Kum” DOO iz Kikinde 56-godišnji Z.J. , odgovorni izvođač radova, angažovan od strane ”Kum” DOO iz Kikinde 62-godišnji D.S. , odgovorni izvođač radova, angažovan od strane JKP ”Put” iz Novog Sada 51-godišnji I. P. i nadzorni organ angažovan od strane JKP ”Razvoj” iz Žitišta 63-godišnji P.D. .
Osumnjičeni su , od početka 2008. godine do aprila 2012. godine, prilikom realizacije projekta sanacija i proširenje puta u opštini Žitište na relaciji Banatski dvor – Torda, suprotno odredbama tadašnjeg Zakona o javnim nabavkama, posao koji je bio poveren izvođaču radova JKP ”Razvoj” iz Žitišta, ustupio podizvođačima JKP ”Put” iz Novog Sada, a potom ”Kum” DOO iz Kikinde.
Pomenute radove, kako se sumnja, na kraju je izvodilo privredno društvo ”Transbis komerc” DOO iz Zrenjanina i za njih naplatilo 225.598.726,26 dinara, dok je za iste radove od Fonda za kapitalna ulaganja naplaćen iznos od 282.886.396,24 dinara.
Razliku od 57.006.072 dinara, protivpravno su prisvojila privredna društva ”Kum” DOO iz Kikinde i JKP ”Put” iz Novog Sada.
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kikindi, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Subotici, uhapsili su odgovorno lice preduzeća „Mlin Produkta“ Ada 63-godišnju I.P. , zbog sumnje da je počinila krivično delo zloupotreba ovlašćenja u privredi.
Sumnja se da je I.P. od oktobra 2014. godine do oktobra 2015. godine protiv pravno otuđila merkatilnu pšenicu vlasništvo Republičke direkcije za robne rezerve u količini od 5.831.559 kilograma koja je bila na čuvanju u privrednom društvu „Mlin Produkt“ Ada i iskoristila je za sopstvenu proizvodnju bez saglasnosti Republičke direkcije za robne rezerve. Istovremeno, kako se sumnja, u robnim rerzervama osumnjičena je fakturisala i naplatila i skladištenje robe koju nije imala na zalihama, čime je oštetila Republičku direkciju za robne rezerve za 116.106.340,00 dinara.
Postoje osnovi sumnje daje I.P. oštetila i dva poljoprivredna gazdinstva na taj način što je protivpravno otuđila pšenicu koja je bila povremeno na čuvanju u vrednosti od 486.000 dinara.