U okviru projekta “Ecolakes” biće uređen deo Starog jezera

Početkom aprila grad Kiknda i opština Žombolj iz Rumunije započeli su realizaciju novog prekograničnog projekta pod nazivom “Rehabilitacija ekosistema i očuvanje prirodnih dobara u Žombolju i Kikindi” odnosno “ECOLAKES”. Projekat će podrazumevati radove na Starom jezeru u Kikindi, kao i na lokalitetu kopova u okolini Žombolja koji će postati izletište.

-Kroz ovaj projekat biće uređena druga strana kanala na Starom jezeru od novoizgrađenog mosta ka parkingu i SC “Jezero”. Predviđena je postavka urbanog mobilijara, dodatnih pešačkih staza, postavka rasvete čitavom dužinom. Prostor će se dodatno ozeleniti i urediti – istakao je Saša Tanackov, član Gradskog veća.

Ukupna vrednost projekta je 787.000, a vrednost dela budžeta koji se odnosi na naš grad je 413.000 evra od čega je finansiranje od strane Evropske unije 85 odsto. Projekat će trajati 18 meseci.

-Osnovni cilj projekta je unapređenje kvaliteta životne sredine tako da se planira postavljanje aeratora za poboljšanje kvaliteta vode u Starom jezeru i obodnom kanalu oko njega. Uređaj će doprineti lakšem razvoju živog sveta u vodi – dodala je Miroslava Krnić, sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj.

Radovi na Starom jezeru započeće tokom leta i biće završeni u ovoj godini.