U Novim Kozarcima prva Fijakerijada

Sportsko udruženje “Zelenac” radi u okviru imanja “Lisović” u Novim Kozarcima. Entuzijasti iz ovog mesta odlučili su da nekadašnju deponiju pretvore u zelenu oazu.

-Imanje je nastalo pre 10 godina. Iako ima još dosta da se radi i gradi, zadovoljni smo kako izgleda prostor na kojem je nekada bila divlja deponija. Okupljamo mlade i decu koji imaju svoj kutak, a često dolaze i stariji jer imanje je namenjeno za sve ljude dobre volje u selu i dalje – istakao je Miodrag Bogojević, predsednik konjičkog kluba.

Na imanju postoji etno kuća, pečenjara, kao i prostor za kuvanje kotlića i roštilj. Na ovom prostoru treniraju članovi Bodi bilding kluba “Sloboda”, kao i članovi konjičkog kluba.

-Imamo teretanu na otvorenom, a u planu nam je izgradnja mini teretane. Članovi konjičkog kluba takođe se okupljaju ovde tako da ćemo organizovati i fijakerijadu, prvi put u istoriji Novih Kozaraca. Mi smo mlad klub, tako da nemamo mnogo konja. Zato su se tri sela udružila u jedan klub, pa imamo članove iz Ruskog Sela, Banatskog Velikog Sela i Novih Kozaraca – kaže Bogojević.

U Novim Kozarcim 30. jula biće organizovana prva Fijakerijada. Na poligonu imanja “Lisović” posetioci će moći da vide revijale vožnje u jednopregu, dvopregu, tropregu, četvoropregu i petopregu.

Trud i volju onih koji vode računa o imanju prepoznala je i lokala samouprava.

-Prošle godine Grad Kikinda nam je pomogao sa 100.000 dinara. Za novac smo kupili sadnice tako da sada imamo oko 2.200 sadnica lipe, vrbe, topole, sibirskog bresta – rekao je Bogojević.

Dugoročni plan je da se na imanju izgrade bungalovi za prenoćište kako bi svi oni koji dođu u posetu mogli da se zadrže više dana.