U nedelju izbori za predsednike mesnih zajednica

Na izborima u mesnim zajednicima za predsednike u selima u izbornoj trci je 18 kandidata. Izbori se održavaju u nedelju, 17. decembra.
U sedam mesnih zajednica ima po dva kandidata, u jednom selu ima tri, a u jednom samo jedan kandidat. Kandidate su predložile Srpska napredna stranka koja u svakoj mesnoj zajednici ima svog kandidata, Savez vojvođanskih Mađara tri, Srpska radikalna stranka ima dva, dok su četiri kandidata predložena od strane grupe građana. Gostujući u emisiji “Rezervisano” član Gradskog veća Goran Dumitrov istakao je da je pre raspisavanja izbora bilo neophodno doneti nove statute u svih devet sela:
-Došlo je do suštinske izmene, a to je uvođenje tročlanog Nadzornog odbora u mesnim zajednicama kog će imenovati Grad Kikinda. Nadzorni odbor biće pomoć i kontrola rada predsednika mesninih zajednica. Još jedna važna izmena u statutima je da političke stranke mogu da predlože svoje kandidate na izborima.


Predsednik Mesne zajednice postaće kandidat koji osvoji najveći broj glasova od ukupno izašlih birača odnosno prostu većinom.
-Bio je problem u izlasnosti. Cenzus ne postoji ni na viušim nivoima pa sno koristili zakonske regulative iz drugih država. Ranije je bio prag od 25 odsto izašlih birača. Svi koji imaju kandidate treba da animiraju birače jer ljudima u selu nije svejedno ko će ih voditi.


Kandidati u Mokrinu su: Živko Ugrenović kog je predložila SNS, Mile Beloš kandidat SRS i Nenad Čavić, ispred grupe građana, u Banatskom Velikom Selu je Gojko Rodić ispred SNS i Ratko Milaković kog je predložila GG.U Novim Kozarcima kandidat SNS-a je Dragoljub Ćosić, a SRS-a Dragan Stjepanović, u Ruskom Selu Dušan Marjanović je ispred SNS-a,a Judit Erdeg kandidovao je SVM. U Nakovu su kandidati Milan Majstorović ispred SNS-a i Slavko Ivetić ispred grupe građana, u Bašaidu su naprednjaci kandidovali Bojana Mikalačkog, a grupa građana Zorana Petrovića, u Sajanu je predlog SNS-a Milenko vasiljević, SVM-a Zoltan Tot. U Banatskoj Topoli predlog SNS-a je Nedeljko Cimeša, a SVM-a Atila Lenard, dok je u Iđošu jedini kandidat ispred SNS-a Miodrag Komanov.
U devet sela ima 17.800 birača koji će glasati na 25 biračkih mesta koja će u nedelju biti otvorena od 7 do 20 sati.