U „Nedelji parlamentarizma“ odbornici u Skupštini Grada bili učenici srednjih škola

Skupština Grada Kikinde, po drugi put je partner „Nedelje parlamentarizma“. Ova akcija odvija se na celoj teritoriji Srbije, a organizator je Narodna Skupština Republike Srbije u saradnji sa organizacijom Otvoreni parlament. Cilj ovog projekta je upoznavanje građana sa radom predstavničkih domova, kao i otvaranje javnih debata po različitim pitanjima. U kikindskoj Skupštini, odbornici su bili učenici srednjih škola iz Kikinde, a sednicom je predsedavao predsednik Skupštine Grada, Milovan Blažić.
vlcsnap-2016-11-10-15h15m00s128

Četiri poslaničke grupe, Otpisani iz Hemijske škole, Mladi političari Ekonomske škole, Nezavisni pokret gimnazijalaca i Zagine ćerke iz Tehničke škole, raspravljale su o 12 tačaka dnevnog reda.

Poslanička grupa Tehničke škole, bila je u opoziciji i imala je težak zadatak da ospori značaj svake tačke dnevnog reda na sednici, dok je koalicija gimnazijalaca i ekonomista, predstavljala vlast.

Ovakvi događaji, pored toga što mogu služiti da se mladi upoznaju sa načinom funkcionisanja predstavničkog doma, mogu biti i u službi javne debate o mnogim stvarima koje se tiču upravo njih. Ovo je drugi put da se u Srbiji održava Nedelja Parlamentarizma, a ovaj koncept razvijen je po ugledu na britansku „Parlamentarnu nedelju“.