U Narodnoj biblioteci od sutra radionice za decu osnovnoškolskog uzrasta

Narodna biblioteka „Jovan Popović“ odavno je prevazišla svoje osnovne okvire.

Pored letnjih bioskopskih projekcija, priprema za malu maturu, tematskih predavanja i maskenbala za najmlađe, u ovoj ustanovi sada se ide korak dalje, jer od sutra počinju radionice namenjene deci školskog uzrasta, koji će na interesantan način učiti o biljnom svetu našeg podneblja:

-Cilj je da okupimo decu, kako bi oni sa nama izašli na teren, fotografisali biljke i napravili digitalni herbarijum. To radimo mi u centralnoj biblioteci, kao i kolege u seoskim bibliotekama. U našoj je fiskiran datum, od 8. do 16. avgusta, a u nekim seoskim se ove radionice već organizuju, objašnjava direktorica kikindske biblioteke Radmila Perović.

Radionice su samo deo jednog većeg projekta „Hortikulturne biblioteke Srbije“, koji je prvo bio predstavljen u Makedoniji:

-Naša biblioteka je bila gost Centralne biblioteke u Skoplju pre nekoliko meseci, koja je imala konferenciju o vizijama i dilemama u savremenom bibliotekarstvu. Kasnije smo ovu temu predstavili na Zlatiboru i u Ljigu. Konzorcijum „Hortikulturne biblioteke Srbije“ nije mnogo velik, svega nekoliko biblioteka je u sistemu. Naš zadatak je bio da napravimo herbarijum. Za pravljenje papirnog herbarijuma je potrebna određena vrsta finansijske podrške, koju ove godine nismo dobili, ali to u kontekstu novih trendova u svetu nije baš ni mnogo važno, jer se uvek može napraviti digitalni herbarijum, što mi zapravo i radimo.

Ovaj projekat trajaće nekoliko meseci, a završnicu će imati baš u periodu godine kada bilje poprime svoje najlepše boje:

-Plan je da završetak projekta „Hortikulturne biblioteke Srbije“ bude ovde kod nas, u vreme „Dana ludaje“, ali ćemo se još dogovoriti o tačnom datumu. Dodela nagrada i završetak manifestacije biće upriličeni u Kikindi.

Radionice će biti realizovane do 16. avgusta, u periodu od 9 do 11 sati. Kako ističe naša sagovornica, ovakve aktivnosti najinteresantnije će biti deci koja pohađaju peti, šesti i sedmi razred, jer u tom dobu najviše uče o biljkama, a i na časovima biologije izrađuju herbarijume. Radionice će biti besplatne.