U Muzeju evocirana sećanja na kikindske rodoljube: Kustosko vođenje kroz izložbu „Komandant Uglješa“ i razgovor sa potomcima

U Narodnom muzeju Kikinda upriličeno je vođenje kroz izložbu “Komandant Uglješa – život jednog revolucionara” i razgovor sa potomcima rodoljuba nastradalih na Simićevom salašu. Evocirana su sećanja na nastradale, ispravljene netačne informacije koje su se godinama ponavljale, a muzej je zahvaljujući učesnicima došao do novih saznanja. Program je vodio Miloš Pušara, kustos istoričar.

Prihvaćen je predlog da se formira sekcija potomaka boraca Velikokikindskog partizanskog odreda koji je potekao od predsednika kikindskog odbora SUBNOR-a Save Orelja.

U organizaciji Muzeja, Kulturnog centra i gradkog odbora SUBNOR-a 20.avgusta u upriličen je skup potomaka poginulih boraca na Simićevom salašu 4.avgusta 1941. godine, kao i drugih boraca koji su hrabro položili svoje živote za našu slobodu. Pozivu su se odazvali potomci i rođaci Lazara Simića, Miloša Ostojina, Jovana Đurđeva, Stanoja Uverića, Miloša Mihajlova, Save Lipovanova, Rade Trnića i Koste SredojevaŠljuke. Idejni tvorac događaja kustos Miloš Pušara nakon upoznavanja prisutnih sa tematskom izložbom upriličio je zanimljiv razgovor sa prisutnima u kojem su se čuli do sada nepoznati detalji iz biografije poginulih boraca Velikokikindskog odreda. Donesene fotografije, zapisi i drugi lični predmeti boraca dali su pečat događajuističe Orelj.

Prisutni potomci i rođaci pozitivno i pohvalno su ocenili ideju okupljanja.

Saglasni su da se poginuli borci ne smeju zaboraviti i da se i druge porodice animiraju, da u većem broju prisustvuju obeležavanju datuma NOR-a, kao i da se nastavi sa održavanjem ovakvih i sličnih susretazaključuje Orelj.