U Kulturnom centru održana tribina o ishrani onkoloških pacijenata

vlcsnap-2016-11-14-13h20m54s228Tribina „Niste sami – psihološka podrška u ishrani onkološkog pacijenta u svim fazama lečenja“ održana je u Kulturnom centru, a organizovalo ju je Nacionalno invalidsko udruženje „Ilko“, odnosno udruženje pacijenata koji žive sa stomom.

-Projekat je odobrilo Ministarstvo zdravlja, a govori o zdravim stilovima života, pravilnoj ishrani i o prevenciji najtežih oboljenja, rekla je Snežana Milojevic, predsednica Nacionalnog invalidskog udruženja „Ilko“.

Na predavanju je govorila Ivana Kantardžnev, po profesiji medicinski biohemičar, koja je ukazala na važnost pravilne ishrane nakon teških bolesti, ali i kako se zdravom hranom one mogu sprečiti. Ona ističe poraznu činjenicu da svake godine od kancera oboli oko 40 000 ljudi, te da je Institut za javno zdravlje Srbije naše stanovništvo okarakterisalo kao zdravstveno zapušteno.

Kao jedan od najvažnijih faktora u pobošljavanju opšteg zdravstvenog stanja, istaknuti su promena ishrane i fizička aktivnost, ali i mentalno zdravlje. Ono što se na tribini moglo čuti je da mnogi pacijenti koji se bore sa opakim bolestima zapravo ne znaju kako bi trebalo da se hrane. Izuzev voća i povrća, velika pažnja trebalo bi da se pridaje mahunarkama i orašastim plodovima.

Okupljeni su mogli i da pogledaju mini film o tome kako se živi sa stomom. Stoma je u narodu poznata kao „kesa na stomaku“, a u Srbiji je nosi oko 5000 ljudi. Učesnici tribine, osim o važnosti zdrave ishrane, ukazali su na prava pacijanata koji se bore protiv najtežih bolesti, ali su na predrasude sa kojima se svakodnevno susreću. Svoje iskustvo o borbi sa kancerom želuca ispričala je Ljiljana Gajić, članica radne grupe Onkološkog instituta, koja se bavi psihosocijalnom podrškom pacijentima obolelih od karcinoma