U kikindskom ataru izmrzle kajsije

Jaki minusi u martu praćeni snegom uzeli su danak na kajsijama. Kako TV Rubin saznaje od Jelene Kljajić, savetodavca u Poljoprivrednoj stručnoj službi u skoro svim voćnjacima izmrzavanje kajsija je stoprocentno. U Kikindi ovog voća ima na oko 20 hektara.

-Kajsije su u lošem stanju. Prvog dana marta Kikindu i severni Banat zahvatile su ekstremno niske temperature koje su se kretale od minus 20 do minus 25 stepeni što je dovelo do toga da sve sorte i svi zasadi kajsija bez obzira na starost izmrznu. U tom periodu cvetni pupoljci bili su pred cvetanjem, vegetacija je krenula tako da su izuzetno niske tempretaure bile kobne. Minus je naneo štetu i proizvođačima breskvi i nektarina. To znači da ove godine neće biti roda – istakla je Jelena Kljajić.
Osim u severnom Banatu, kajsije su u velikom procentu izmrzle i u ostalim delovima Vojvodine. Prošle godine cena za kilogram ovog voća bila je od 80 do 120 dinara, a ove godine predviđa se da će biti znatno viša. Dok analitičari najavljuju više cene, ali uz napomenu da je još rano govoriti o tačnim brojkama, paori tvrde da kilogram kajsija neće moći da se nađe po ceni nižoj od 200 dinara. I u vinogradima ima štete što se tek sada vidi.


-Stradale su stone sorte koje izmrzvaju na minus 15 stepeni. Kod vinskih sorti šteta je sporadična – rekla je naša sagovornica.
Ostalo voće nije pretpelo veću štetu.
-Jabuke i kruške nisu pretpele štete, kao ni višnje i trešnje. Kod šljive će oštećenja biti neznatna jer je izmrzlo od 20 do 30 odsto voćki – dodala je Jelena Kljajić.

Naša sagovornica pozvala je poljoprivrednike da prisustvuju predavanju na kom će tema biti rešavanje problema ambalažnog otpada. U petak, 27. aprila u 20 sati u Poljoprivrednoj stručnoj biće održana prezentacija firme “Eniviropak” iz Beograda koja se bavi prikupljanjem ovog otpada što je zakonska obaveza poljoprivrednika. Usluga će biti besplatna.Ambalažni otpad se najčešće pali, odlaže sa komunalnim otpadom ili se baca u kanalima, a nijedno rešenje nije dobro jer zagađuje životnu okolinu.