U Kikindi, tokom protekle godine zabeleženo 165 požara

Na teritoriji Severnobanatskog upravnog okruga, koju pokriva vatrogasni-spasilački odred zabeleženo je 557 intervencija, od toga 460 požara. Na teritoriji grada Kikinde bilo je 214 intervencija, od kojih su 165 bili požari, rekao je za našu televiziju načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Kikindi, Dragan Berić i dodao da požari najčešće nastaju zbog nepažnje i neispravne  električne i dimovne instalacije.

Sezonski sporadični požari se javljaju zimi, zbog neočišćenih dimnjaka, dok je leti najčešći uzrok nebriga i nestručnost pojedinaca, koji pale suvu travu na otvorenom prostoru, vatra se otme kontroli, te se požar proširi. U slučaju bilo kakvih problema, kada je elektro instalacija u pitanju, navodi Berić potrebno je konsultovati stručne firme da  izvrše kontrolu. Radna oprema, u smislu uniforma vatrogasaca, poslednji put je nabavljena krajem 2012. godine.

Vatrogasno-spasilački bataljon pokriva svih šest opština na teritoriji SBO i u svih šest je formirana vatrogasna spasilačka jedinica. Kako je Berić rekao, broj ljudi je dovoljan u skladu sa važećim sistematizacijom, a koriste mogućnost sadejstva, ako se desi neki veći događaj u jednoj opštini koriste se jedinice iz susednih opština i gradova. Takođe, vrlo je bitno naglasiti da profesionalnim jedinicama pomažu dobrovoljna vatrogasna društva.