U Kikindi potvrđene male boginje

Kod petoro odraslih Kikinđana potvrđeno je da imaju male boginje. Stručnjaci kažu da je zdravstvena situacija pod kontrolom i da je stabilna. Morbile su potvrđene na Instututu ”Torlak” tako da je naš grad prijavio epidemiju. Kako TV Rubin saznaje kod svih obolelih vakcinalni status je bio nepoznat ili su primili samo jednu dozu vakcine.

Svi se leče u kućnim uslovima u takozvanoj kućnoj izolaciji, a u svakodnevnom kontaktu sa njima su epidemiolozi i infektolozi. Preduzete su sve mere za dalje sprečavanje ili širenje infekcije jer su pod zdravstvenim nadzorom njihove porodice i kontakti. Svi zaraženi dobro se osećaju, imaju blagu kliničku sliku morbila, a tok bolesti teče bez komplikacija. Našoj medijskoj kući potvrđeno je na Infektivnom i Dečijem odeljenju kikindske Bolnice da nema pacijenata zaraženih malim boginjama.

U Kikindi je u 2017. godini imunizacija MMR vakcinom dece do druge godine života 95,5 odsto, a u sedmoj godini 98,7 procenata.

Prvi simptomi malih boginja se javljaju između sedmog i 18 dana nakon inkubacije. Bolest u početku liči na prehladu sa curenjem iz nosa i blagom temperaturom. Oči mogu postati crvene i osetljive na svetlo. Kako bolest napreduje, obično od tri do sedam dana bolesti, temperatura može da poraste i do 39 ili 40 stepeni Celzijusa. Javlja se ospa koja traje između četiri i sedam dana. Ospa obično počinje na licu i širi se po celom telu. Svetuje se da ukoliko neko posumnja da boluje od morbila neophodno je da izabranom lekaru i medicinskoj sestri najavi dolazak kako bi se sprečilo da se i ostali u ambulanti zaraze morbilama. U slučaju blaže kliničke slike lečenje se sprovodi u kućnim uslovima , dok se pacijent upućuje u Bolnicu samo u slučaju komplikacija.